Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lovande viruseffekt av nytt influensaläkemedel

Publicerad: 6 september 2018, 12:41

Foto: Thinkstock

Ett nytt läkemedel mot influensa var lika bra på att lindra symtom som det etablerade läkemedlet oseltamivir (Tamiflu) och gav snabbare effekt på virusmängden i kroppen, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

InfluensaLäkemedel

Det är japanska och amerikanska forskare som utvärderat effekten av läkemedelkandidaten baloxavir i en fas 3-studie med nästan 1 100 deltagare. De som lottats till att få baloxavir fick snabbare lindring av sina symtom jämfört med placebo, men denna effekt gick inte att särskilja från den i den tredje behandlingsarmen med oseltamivir.

Ett sekundärt utfallsmått i studien var hur snabbt virusmängden minskade i kroppen och här var det nya läkemedlet bättre, både jämfört med placebo och oseltamivir.

I en ledarartikel i tidskriften beskrivs resultaten som ”ett steg framåt” i behandlingen av influensa av Timothy Uyeki, vid den federala myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, USA.

Han skriver att effekten på förökningen av virus visar att baloxavir har potential att bättre stoppa smittspridning men att detta borde studeras i framtida randomiserade prövningar.

Timothy Uyeki efterlyser mer studier med det nya läkemedlet även för att utröna effekten bland dem som anses ha mest att vinna av antiviral influensabehandling, nämligen unga barn, äldre, gravida kvinnor och patienter med andra kroniska sjukdomar.

Samtidigt framhåller han också ett oroande fynd i studien nämligen att virus hos vissa patienter såg att ut att utveckla motståndskraft mot baloxavir.

Det nya läkemedlet har utvecklats av det japanska företaget Shionogi som också finansierat den aktuella studien. Läkemedlet godkändes tidigare i år i Japan.

Baloxavir verkar genom att hämma det enzym, polymeras, som influensavirus använder för att kopiera sin arvsmassa. Oseltamivir och andra influensaläkemedel på marknaden hämmar ett ytprotein på viruset, neuraminidas.

Läs abstract till artikeln:

Frederick Hayden med flera. Baloxavir Marboxil for Uncomplicated Influenza in Adults and Adolescents. New England Journal of Medicine 2018; 379: 913–923. DOI: 10.1056/NEJMoa1716197

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

InfluensaLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev