Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Luftvägsvirus har spritt sig till Sverige

Publicerad: 26 november 2014, 14:11

Ett virus som spritt sig i Nordamerika under hösten och kan orsaka allvarlig luftvägsinfektion har nu också påvisats i Sverige. Viruset har främst drabbat barn.


Mikrobiologen på Karolinska universitetssjukhuset har undersökt 21 luftvägsprov från barn i Stockholmsområdet som testat positivt för enterovirus, rhinovirus eller bägge. I sex av proverna återfanns viruset, med namnet enterovirus D68 (EV-D68), uppger Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Totalt har 1 300 personer, varav de flesta barn, diagnosticerats med allvarlig luftvägsinfektion till följd av infektion med viruset. I de fall som nu diagnosticerats i Sverige var två barn tvungna att vårdas på intensivvårdsavdelning några dagar. Barnen har dock tillfrisknat.

Förutom luftvägsinfektion har det kommit rapporter om att viruset kan ha orsakat förlamning eller muskelsvaghet och det är något som myndigheterna i USA och Kanada undersöker, rapporterar TT.

Spridningen av viruset kan vara på väg att minska eftersom förekomsten av den här typen av virus brukar avta mot slutet av hösten. Vid fall av allvarlig luftvägsinfektion eller förlamning hos barn uppmanar ändå Folkhälsomyndigheten läkare att överväga möjligheten att det kan vara fråga om infektion med EV-D68.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev