fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Lugnande biverkningsdata efter dos två av Vaxzevria

Publicerad: 28 juli 2021, 12:53

Forskare vid Astra Zeneca har gått igenom data i företagets egen globala säkerhetsdatabas.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det verkar inte finnas någon förhöjd risk att drabbas av den sällsynta trombosbiverkningen TTS efter andra dosen av Astra Zenecas coronavaccin, enligt en ny studie. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Astra ZenecaVaccin

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I ett pressmeddelande tar Astra Zeneca-chefen Mene Pangalos resultaten som intäkt för att personer som inte drabbats av den omtalade biverkningen efter första dosen kan ta andra dosen som planerat för att öka sitt skydd mot de nya varianterna av sars-cov-2.

Att vissa coronavacciner tycks medföra en ökad risk för den ovanliga biverkningen trombotiskt trombocytopent syndrom, eller TTS, har tidigare fått stor uppmärksamhet och lett till begränsningar i hur just Astra Zenecas vaccin används.

Läs även: Proppar kopplas till hög nivå av särskilda antikroppar 

Nu har forskare vid Astra Zeneca gått igenom data i företagets egen globala säkerhetsdatabas. Siffrorna pekar på att frekvensen av TTS var 8,1 per miljon vaccinerade inom 14 dagar efter dos ett. Med samma mått var siffran 2,3 efter dos två. 

Bakgrundsrisken för TTS beräknar forskarna med två metoder till 3,75 eller 7,16, enligt samma mått under en 14-dagarsperiod. De skriver att ”den mycket låga risken för rapporterad TTS efter en andra dos […] är inom de preliminära uppskattningarna för vad bakgrundsrisken är i en ovaccinerad population innan pandemin bröt ut”. 

I arbetet, som publiceras i tidskriften Lancet, kommenterar forskarna inte hur de ser på den till synes 3,5 gånger högre frekvensen av TTS efter första dosen, jämfört med andra dosen.

Dagens Medicin har sökt Astra Zeneca med en fråga om detta utan att få ett snabbt svar.  

Läs artikeln: 

Prakash Bhuyan med flera. Very rare thrombosis with thrombocytopenia after second AZD1222 dose: a global safety database analysis. Lancet, publicerad online den 27 juli 2021. DOI: 10.1016/S0140-6736(21)01693-7 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-07-29

Min tolkning är att idiomet ”wipe the slate clean” uttrycker situationen:            Up Vaxzevriavaccination upprepas naturligtvis inte efter TTS (  ev. inkluderande anti- PF4- antikroppar/patol trombocytaktiveringstest). För de som får 2:a vaccinationen, (”ej predestinerade”) föreligger ”normal bakgrundsrisk” (eller möjligen subnormal ??) för TTS och därmed kommer förväntade/observerade insjuknanden att vara jämförelsevis avsevärt lägre än för den initiala, i detta avseende, oselekterade gruppen.

Peter Uppström

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev