Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Magsårsbakterie kopplas till högt blodsocker

Publicerad: 16 mars 2012, 09:50

Helicobacter pylori kan även ha betydelse för utveckling av typ 2-diabetes, enligt en ny studie i tidskriften Journal of Infectious Diseases.

Ämnen i artikeln:

Helicobacter pyloriDiabetes typ 2

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är amerikanska forskare som analyserat data från två nationella hälsoundersökningar i USA med totalt över 13 000 deltagare.

Personer som hade magsårsbakterien Helicobacter pylori i magsäcken hade i snitt högre värden för det långsiktiga blodsockret HbA1c, jämfört med personer utan bakterien.

Siffrorna för HbA1c i de bägge grupperna var 5,49 respektive 5,40 procent.

Resultatet gällde sedan forskarna exkluderat personer med diagnos för typ 2-diabetes och kontrollet för flera faktorer som kan inverka på blodsockret, som fetma.

Effekten på HbA1c tycktes vara förstärkt hos personer som både hade magsårsbakterier i magsäcken och ett högt kroppsmasseindex, BMI.

Någon koppling mellan magsårsbakterier och diagnostiserad diabetes kunde dock forskarna inte hitta.

Forskarnas slutsats är att Helicobacter pylori kan ha en roll i utveckling av insulinresistens framför allt hos överviktiga och feta personer. De poängterar dock att resultaten bygger på två tvärsnittsstudier, som ger en ögonblicksbild, och att de därmed ska tolkas med försiktighet. Något orsakssamband kan inte fastställas.

Läs abstract till artikeln:

Chen Y & Blaser MJ. Association Between Gastric Helicobacter pylori Colonization and Glycated Hemoglobin Levels. Journal of Infectious Diseases, publicerad online den 13 mars 2012.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev