måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Malaria bekämpas med levande parasiter

Publicerad: 4 januari 2017, 19:00

Foto: Thinkstock

En genetiskt förändrad malariaparasit kan bädda för ett nytt vaccin mot den dödliga sjukdomen, enligt en mindre fas 1-studie i tidskriften Science Translational Medicine.

Ämnen i artikeln:

MalariaLäkemedel

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tekniken baseras på hela och levande former av Plasmodium falciparum, parasiten som orsakar malaria.

– Det är en väldigt spännande och fascinerande metod. Jag tror absolut det är rätt väg att gå för att få fram ett effektivt malariavaccin, säger Anders Björkman som är professor vid Karolinska institutet.

Amerikanska forskare bakom studien har modifierat parasiten genom att plocka bort tre nyckelgener som den behöver för att kunna infektera människor. Utan generna kan inte malariaparasiten föröka sig i levern och spridas till blodet – men den stimulerar ändå immunförsvaret. Det bäddar för att kroppen bygger upp ett kraftfullt försvar mot en verklig infektion av malaria.

Studien innefattade tio vuxna personer. Under kontrollerade former blev de bitna på underarmana av myggor som bar på genmodifierade sporozoiter. Sporozoit kallas det tidiga stadium som malariaparasiten befinner sig i när de når blodbanan efter infektion.

Enligt resultaten var säkerhetsprofilen bra och samtliga deltagare fick en stark immunrespons med antikroppsbildning. Ingen person uppvisade tecken på infektioner i blodet.

Forskarna ville även ta reda på om antikropparna som bildats kunde förhindra en malariainfektion. De fördes därför över till en musmodell av malaria. Forskarna fann att antikropparna blockerade infektioner i levern hos djuren.

I dagsläget finns inget vaccin med ett fullgott skydd mot malaria. Det omtalade vaccinet Mosquirix (RTS,S) har uppvisat en bristande effekt, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

– Trots Mosquirix undermåliga effekt ska WHO satsa flera hundra miljoner kronor på att fortsätta utvärdera vaccinet. Jag hade hellre sett att pengarna gick till den här potentiella vaccinkandidaten i stället, säger Anders Björkman.

En svaghet med studien är att man enbart undersökte immunresponsen hos människa, skriver forskarna och påpekar att det inte säger något om hur väl patienter skyddas mot malaria. Härnäst ska metoden fortsätta att utvärderas i en fas 1b-studie.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om studier där levande malariaparasiter använts i vaccinförsök. Men då hade parasiterna försvagats med hjälp av strålning. 

Läs mer i abstract:

James G. Kublin med flera. Complete attenuation of genetically engineered Plasmodium falciparum sporozoites in human subjects. Science Translational Medicine, publicerad online den 4 januari 2017. Doi: 10.1126/scitranslmed.aad9099

Relaterat material

Osäker effekt av malariavaccin

Därför fungerar malariavaccinet inte så bra

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev