söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Malaria i världen minskar

Publicerad: 9 december 2015, 09:50

MALARIA. Tillgång till behandling och preventiva instanser och gör att antalet dödsfall och nyinsjuknade i malaria minskar. Foto: Thinkstock

Antalet nyinsjuknade i malaria har minskat med 75 procent i över hälften av världens malariadrabbade länder sedan år 2000, enligt en rapport från WHO.


Bekämpningen av malaria når stora framsteg rapporterar världshälsoorganisationen WHO. Investeringar i prevention och behandlingar mot malaria har lett till att över 6 miljoner dödsfall har kunnat undvikas sedan 2000-talets början, och för första gången sedan mätningen startade har Europa inte rapporterat in ett enda inhemskt fall av malaria.

På 15 år har förekomsten av nya malariafall minskat med 75 procent i strax över hälften av världens 106 malariadrabbade länder. Även malariadödligheten har minskat sedan 2000, Sydostasien har den största nedgången med 85 procent medan Afrika har den lägsta nedgången på 66 procent. Orsaken är det preventiva arbetet med impregnerade myggnät, besprutning av väggar inomhus och tillgång till läkemedel och behandlingar.

WHO:s nya mål för 2030 är att minska förekomsten av malaria med 90 procent utifrån dagens siffror, men enligt organisationen är vägen dit lång. Trots framgångar har många inte tillgång till rätt behandling och preventiva åtgärder, under 2015 har 214 miljoner människor insjuknat i malaria och närmare hälften av världens befolkning befinner sig i riskzonen att drabbas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev