Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Malariafall minskade kraftigt

Publicerad: 31 oktober 2008, 14:40

Malariafall minskade kraftigt

Malariafallen i Gambia föll kraftigt när de förebyggande insatserna mot sjukdomen ökade. Det väcker hoppet om att malaria i framtiden kommer att kunna elimineras.


I en studie i veckans nummer av tidskriften Lancet presenterar forskare från Gambia resultaten från en retrospektiv studie av nyinsjuknandet i malaria i landet.

Malaria orsakar stort lidande och många dödsfall i afrikanska länder, bland annat Gambia. Sedan 2003 har landet dock kraftigt ökat insatserna för att förhindra insjuknande i malaria, särskilt bland gravida kvinnor och barn under fem år. Olika former av förebyggande behandling användes, liksom myggnät behandlade med insektsmedel och användning av insektsspray.

Och insatserna tycks ha haft effekt. Forskarna har studerat journaler från ett sjukhus från 1999 till och med 2007 och på fyra andra vårdmottagningar från 2001 till och med 2007.

Resultaten visar att andelen positiva prover som tagits för malaria sjunkit drastiskt under dessa år på fyra av de undersökta institutionerna, med 85, 82, 73 respektive 50 procent. På sjukhuset sjönk andelen dödsfall på grund av malaria med 100 procent – från 7 av 115 dödsfall 2003 till noll 2007.

På samtliga undersökta vårdinrättningar minskade också antalet patienter med malaria kraftigt och medelåldern bland barn med malaria ökade mellan 2004 och 2007, från 3,9 till 5,6 år.

Enligt forskarna kan det finnas flera faktorer bakom det minskade antalet nyinsjuknade i malaria utöver de förebyggande insatserna, som variationer i nederbörd och förbättringar av både socioekonomiska faktorer och kommunikationer. Men de anser ändå att resultaten av studien pekar på en möjlighet att i framtiden få malaria att försvinna som ett folkhälsoproblem.

Lancet, 2008; 372: 154554

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev