måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Malariaparasiten kan ha blivit resistent

Publicerad: 19 februari 2016, 10:26

Vissa patienter i norra Zambia verkar inte få effekt av läkemedlet mot malaria. Foto: Thinkstock

Ett läkemedel mot malaria verkar inte längre fungera för vissa patienter i Zambia. Enligt en mindre studie har malariaparasiten troligtvis blivit resistent, något som tidigare hänt i Sydostasien.

Ämnen i artikeln:

Malaria

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Om resultatet bekräftas i större studier kan det leda till ett katastrofläge i exempelvis Afrika där malariautbrotten är som allra värst, rapporterar Sveriges Radio.

Det första larmet kom från en grupp missionärer som arbetar i djungeln i norra Zambia och kallar sig Foundation for Cross-Cultural Education (FCE). Men redan för några år sedan började sjuksköterskan Rachel Potgieter märka att flera malariapatienter inte längre fick effekt av artemisininbaserad kombinationsterapi, läkemedlet som tidigare belönats med Nobelpriset.

Potgieter kontaktade då docent Colin Sutherland, som leder malariaresistensforskningen vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

– Vi tror att det kanske är det första tecknet på något som kan bli värre framöver, säger Colin Sutherland till Vetenskapsradion.

Hittills har resultaten bara presenterats på en vetenskaplig konferens och eftersom studien är liten kan man inte dra några säkra slutsatser, menar Colin Sutherland som planerar att göra en större forskningsstudie.

Men det finns ändå tecken som pekar på att malariaparasiten blivit motståndskraftig mot läkemedlet. När man kontrollerade 106 patienter som fått medicinen kom nästan var femte tillbaka inom två veckor med symtom på malaria. Visserligen kan det bero på att de inte tagit sina tabletter som ordinerat, men Potgieter tror att det är osannolikt.

FN har tidigare satt som mål att utrota malaria inom 15 år, något som kan bli svårt om parasiten utvecklat resistens. En sådan händelse kan leda till katastrofala följder eftersom det finns få alternativ till artemisininbaserad kombinationsterapi, menar professor Andreas Mårtensson vid Uppsala universitet som forskar om malaria i Östafrika.

Relaterat material

Världens första malariavaccin får klartecken av EMA

Nobelpriset för parasiter och malaria

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev