söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Malariavaccin godkänt i Ghana

Publicerad: 13 april 2023, 10:55

Vaccinet har visar lovande resultat i kliniska studier bland små barn, med ett ett skydd på 77 procent mot sjukdomen.

Foto: Jerome Delay

Ett malariavaccin som tagits fram av brittiska Oxford har godkänts för användande i Ghana, uppger universitetet i ett uttalande. Förhoppningen är att på sikt kunna rädda hundratusentals liv.

Ämnen i artikeln:

Malaria

TT


Ghana är först ut i världen att godkänna det nya vaccinet, som ges till barn från fem månader till 36 månaders ålder, den grupp som löper störst risk att avlida i malaria.

Universitetet hoppas att det här är det första avgörande steget för att vaccinet ska bli tillgängligt på bred front för afrikanska barn.

Professor Adrian Hill beskriver beskedet som kulmen på ett 30 år långt arbete vid universitetet med att ta fram och ett "högeffektivt vaccin som kan tillverkas i en relevant skala för de länder som behöver det mest".

Vaccinet har visar lovande resultat i kliniska studier bland små barn, med ett ett skydd på 77 procent mot sjukdomen, som varje år kräver drygt 600 000 människoliv, varav de flesta är barn.

Läs också: Många sjukdomar förvärras i en varmare värld

Läkemedelsjätten GSK fick ett annat malariavaccin rekommenderat av världshälsoorganisationen WHO förra året, som getts till en miljon barn. Men det vaccinet har en skyddsgrad på 60 procent, och sjunker betydligt över tid trots boosterdos.

Svårigheten att utveckla ett effektivt vaccin mot malaria beror bland annat på att malariaparasiten genomgår flera stadier under sin livscykel. Parasiten förändras därför när den kommer in i människokroppen. Vid utvecklingen av ett vaccin mot malaria måste forskarna bestämma vilken del av parasitens livscykel vaccinet ska rikta sig mot.

Läs mer om vaccinet i Dagens Medicins tidigare rapportering.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev