Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Målceller för vinterkräksjuka identifierade

Publicerad: 12 April 2018, 18:00

Bilden visar norovirusinfekterade celler (grönt) i tarmen hos möss. Den infekterade celltypen kallas ”tuft cells” på engelska

Foto: Återgiven med tillstånd från Wilen et al, Science 2018; 360: 204–208

Om man får tro en ny studie på möss har forskare i USA nu listat ut vilka celler i tarmen som infekteras av norovirus, den virustyp som orsakar vinterkräksjuka.


Forskarna fann att en ovanlig celltyp i det yttersta cellagret i tarmen uttrycker en receptor som viruset kan binda till. Celltypen kallas på engelska ”tuft cells” och finns även hos människan.

Forskarna, som är verksamma vid Washington University i St Louis, konstaterar att norovirus infekterar de aktuella cellerna men inte den vanliga typen av epitelceller i tarmen. I sina experiment stimulerade forskarna tillväxten av den särskilda celltypen och de såg då att andelen möss som infekterades av viruset ökade och även mängden av virus i försöksdjurens avföring.

Studien publiceras i tidskriften Science. Enligt ett pressmeddelande från tidskriften har forskare länge försökt identifiera de celler som infekteras av norovirus och nu verkar man alltså ha lyckats. Upptäckten kan på sikt leda till nya behandlingar mot sjukdomen, enligt pressmeddelandet.

Varje år insjuknar 700 miljoner människor i infektioner orsakade av norovirus.

Läs abstract:

Craig Wilen med flera. Tropism for tuft cells determines immune promotion of norovirus pathogenesis. Science 2018; 360: 204–208. DOI: 10.1126/science.aar3799

Relaterat material

Forskare närmare kräksjukevaccin

Trendbrott i antalet vinterkräksjuka

Behandling mot vinterkräksjuka ska testas redan under hösten

Kräksjukevirus hittat i musslor

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev