tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Män med insulinresistens har ökad risk för hjärtsvikt

Publicerad: 27 september 2005, 13:19

Insulinresistens och inflammation är två faktorer som ökar risken för män att drabbas av hjärtsvikt senare i livet. Det visar en avhandling som presenteras på lördag vid Uppsala universitet.


Forskaren Erik Ingelsson har i sin avhandling undersökt nya metabola riskfaktorer för hjärtsvikt. Hans resultat baseras på långtidsstudien Uppsala Longitudinal Study of Adult Men, en populationsbaserad studie som startade 1970. De deltagande männen undersöktes vid 50 och 70 års ålder.

Det visade sig att insulinresistens och ökat inflammatoriskt påslag är starka och oberoende riskfaktorer för hjärtsvikt. Enligt Erik Ingelsson verkar de vara inblandade i den tidiga processen som leder fram till hjärtsvikt.

- Om fynden kan bekräftas i andra studier kan de komma att ha stor klinisk betydelse, eftersom de kan erbjuda nya sätt att arbeta förebyggande för att hindra uppkomsten av hjärtsvikt, säger han enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Det är sedan tidigare känt att fetma är kopplat till hjärtsvikt. Detta förefaller enligt avhandlingen till stor del bero på insulinresistensen.

Inflammation ökar enligt Erik Ingelssons studier risken för svikt oberoende av andra kända riskfaktorer, inklusive hjärtinfarkt. Avhandlingen visar också att låga betakaroten-nivåer och en ökad apolipoprotein B/A-I-kvot är oberoende riskfaktorer för hjärtsvikt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev