Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Många anmälningar om covidsmitta inom vården

Publicerad: 2 juni 2021, 06:04

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har hittills fått in omkring hundra lex Maria-anmälningar som kopplas till covid-19. Av dem handlar en tredjedel om smitta inom vården eller äldrevården, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Ämnen i artikeln:

Covid-19IvoI korthet

Det var ju allvarliga vårdskador på väldigt många personer. Vi ville också se att de åtgärder vi hade vidtagit var rätt, eller kunde vi göra något mer? Min förhoppning är att Ivo anser att kommunen har vidtagit adekvata åtgärder för att det inte ska inträffa igen, säger Karin Wedin Papaztcheva, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid ett äldreboende i Delsbo där 33 personer smittades, varav 13 avled.

Två utbrott förra våren vid Skånes universitetssjukhus har anmälts. Stefan Olsson Hau, sektionschef vid neurologiavdelningen i Malmö, säger att man inte hade tillräcklig kunskap om viruset och att sjukhuset i dag är bättre på att förhindra smitta.

Vi använde skyddsutrustning som följde riktlinjerna, men riktlinjerna har förändrats. Då var det ganska lätt att få in viruset på avdelningen, även om vi följde rutiner, säger han till radion.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19IvoI korthet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev