Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Många avbokade vaccination på grund av covid

Publicerad: 24 februari 2022, 14:02

Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland.

Foto: Per Wahlgren, Region Östergötland

Covidsmitta var det vanligaste skälet till att vaccinationstider avbokades, enligt en rundringning i Östergötland. Att ringa upp och erbjuda nya tider kan bli ett nytt arbetssätt.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Region Östergötland

– Vi märker ett försämrat intresse för vaccination sedan restriktionerna släpptes. Vi ville veta om det finns någonting vi kan göra för att underlätta för människor att komma och ta sin vaccination, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland.

– Har vi tillräckligt med tider, är de på rätt tid på dagen, är det svårt att boka? Vi ville också fråga varför de har bokat om.

Läs mer: Olika bud om varaktigheten av vaccinskydd

Regionen har en telefonlinje för information och bokning av vaccination. I förra veckan fick de som bemannar linjen uppdraget att ringa upp östgötar som avbokat eller ombokat dos ett eller dos tre, eller som hade ombokat många gånger. Även de som inte dykt upp på sina bokade vaccinationstider blev uppringda. Sammanlagt ett hundratal personer svarade i telefon.

– Vi ligger bra till i vaccinationstäckning men den ökar inte som den har gjort tidigare veckor. Vi har många lediga tider på våra vaccinationscentraler och på våra vårdcentraler som inte blir bokade, säger Kerstin Jonsson.

Det minskade intresset för vaccination sammanföll både med att restriktionerna avskaffades och med en ökad covidsmitta. Det senare avspeglades också i resultatet. Ungefär 60 procent svarade att de varit sjuka i covid-19. Bland de andra varierade skälen. 

– En del hade ångrat sig och ville inte bli vaccinerade, en del tyckte att det var svårt att hitta en tid som passade och ett par stycken var rädda för sprutor, eller uppgav att det bara inte hade blivit av, säger Kerstin Jonsson.

Något försök till övertalning av de tio personer som svarade att de inte ville vaccinera sig har inte skett, enligt Kerstin Jonsson.

– Nej, uppdraget var att hjälpa till att underlätta processen. Vi ville se om det finns något vi kan göra för dem som bokat av eller om, för att hjälpa dem att få sin vaccination, säger hon.

De som blev uppringda erbjöds hjälp med att boka nya tider, något som sju personer tackade ja till. Eftersom många var sjuka när de blev uppringda tror Kerstin Jonsson att ännu fler kommer att boka nya tider på egen hand. Men för dem som inte hittar tider som passar kan regionen göra mer.  

– Vi har pågående satsningar på många av de här sakerna, vi har många drop in-tider och försöker erbjuda tider på kvällstid och helger, säger Kerstin Jonsson.

De närmaste veckorna ska även mobila team åka ut till bostadsområden där vaccinationstäckningen är låg, för att genomföra vaccinationer på plats. 

– Vi funderar också på att göra en större uppföljning. Det kanske är en väg att gå att när man bokar av så får man en kontakt från sjukvården, som ringer upp och erbjuder sig att boka om tiden, säger Kerstin Jonsson.

Läs också: Tredje dos ger antikroppar mot omikron

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev