Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Många fall av papegojsjuka

Publicerad: 23 januari 2015, 06:27

Bilden på de misstänkta.

Foto: Thinkstock

Ovanligt många fall av papegojsjuka har upptäckts i Västsverige i vinter. På några veckor har fem personer fått svår lunginflammation sedan de haft nära kontakt med fåglar.
– Det är anmärkningsvärt, säger läkaren Leif Dotevall.


De fem fallen kommer från olika orter i Göteborgsområdet och Södra Älvsborg. Troligen har personerna smittats när de rengjort fågelbord eller på andra sätt haft nära kontakt med fåglar.

– Det brukar inte vara mer än ett tiotal fall i hela landet på ett helt år. Så fem fall inom några veckor är mycket mer än det borde vara, säger Leif Dotevall, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Vi vet inte vad det beror på, men troligen är det just nu fler fåglar som bär på smittan än vanligt.

Han uppmanar därför allmänheten till extra försiktighet, oavsett hur ofarliga småfåglarna som besöker fågelborden tycks vara.

– Det är en välkänd smittväg att inandas intorkat damm från fågelavföring, både från vilda fåglar och från tama fåglar, säger han.

– Man sopar eller borstar och det yr upp damm. Det är absolut fel. Man ska rengöra med såpvatten, och om man till exempel tar bort ett fågelbo måste man ha andningsskydd på sig. Och tvätta händerna noga efteråt.

Papegojsjukebakterien är släkt med twar

Papegojsjuka orsakas av en bakterie (Chlamydophila psittaci) som finns i smittade fåglars avföring och är besläktad med bland annat twar.

Sjukdomen kan orsaka andningsbesvär, feber och hosta, men kan behandlas med antibiotika.

Det är ovanligt med dödsfall bland smittade människor. Våren 2013 avled dock en 75-årig man i Kronobergs län. Det fallet var också extremt ovanligt genom att flera andra personer via mannen smittades av sjukdomen, som i normalfallet inte smittar mellan människor.

Tiden från smitta till det att man är sjuk är hos människor ofta omkring tio dagar, men kan vara upp till fyra veckor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev