Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Mänskligt bete fångar malariamygg

Publicerad: 11 augusti 2016, 06:29

Foto: Thinkstock

När man bekämpar malaria kan man antingen försöka driva bort mygg eller också locka dem till en fälla. Den nya fångstmetoden: Mänsklig doft, som bete.


Ämnen i artikeln:

Malaria

Myggfällan med syntetisk mänsklig doft har testats i en treårig studie i Kenya. Forskare från Kenya och Nederländerna har experimenterat och deras rön publiceras i tidskriften The Lancet.

Som testare deltog hela befolkningen på ön Rusinga i Viktoriasjön, 25 000 personer.

Med den doftbetade fällan fastnade 70 procent av de malariabärande myggorna, hävdar de ansvariga för studien. I de hushåll som använde den soldrivna myggfällan sjönk antalet malariafall med 30 procent.

En fördel med den sortens bekämpningsmetoder vore att man skulle slippa använda insektsmedel, särskilt som myggorna blir alltmer resistenta mot preparaten.

Studien har letts av Willem Takken från Wageningens universitet i Nederländerna, där man påpekar att fällor med lockande doft kanske också skulle kunna användas mot mygg som sprider denguefeber eller bär zikavirus.

Ön Rusinga har inget elnät, så för att fällorna skulle kunna drivas installerade man solpaneler som också gav öborna kraft till glödlampor och laddning av mobiltelefoner.

TT

Ämnen i artikeln:

Malaria

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev