Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Mässlingsfall konstaterat på Karolinska

Publicerad: 31 juli 2019, 08:10

Smittspårning pågår för att nå samtliga som kan ha exponerats för mässlingssmitta den 30 juli.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

UPPDATERAD Ett mässlingsfall har konstaterats på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Smittspårning pågår nu.


Det var den 28 juli* som en patient sökte vård på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det är nu konstaterat att patienten hade mässling, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

– Det är en vuxen person som är smittad på resa utomlands, som är bekräftad med mässling, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Smittspårning är nu i gång enligt rutin.

– Den första åtgärden vi vidtar är att försöka identifiera de som kan vara i fråga för förebyggande behandling. Det är bland annat dem som är födda mellan 1960 och 1980, och de som av andra skäl inte förväntas ha skydd mot mässling, säger Maria Rotzén Östlund.

Det handlar om ett trettiotal personer, berättar hon, sjukvårdspersonal inkluderat.

– Det är en helt normal siffra för en smittspårning.

Därefter skickas brev till alla som suttit i väntrummet under samma tid som den infekterade patienten, som alltså kan ha exponerats för möjlig smitta. Hur många personer det rör sig om är ännu okänt.

De som kontaktas får rådet att vara uppmärksamma på sjukdomssymtom till och med den 15 augusti. Vissa kan erbjudas förebyggande behandling, om det bedöms vara möjligt och kunna ha effekt.

Maria Rotzén Östlund påminner om att all vårdpersonal i Region Stockholm erbjuds att vaccinera sig. Om man vet att man inte är vaccinerad kan man höra av sig till sin arbetsgivare.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 17 fall av mässling rapporterats i Sverige hittills i år, de flesta i Stockholmsområdet. Men smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund säger att man är väl förberedd.

– Vi har en välordnad organisation och rutiner för hur vi arbetar med smittspårning.

Enligt en svensk studie som Dagens Medicin skrev om i april, kan mässlingsinfektioner vara olika smittsamma, beroende på om det är så kallade genombrottsinfektioner eller förstagångsinfektioner. Forskare som studerat mässlingsutbrottet i Göteborg 2017-2018, fann att en stor del av fallen var genombrottsinfektioner, det vill säga fall som uppkommer hos personer som tidigare är vaccinerade mot mässling men som när de exponeras för viruset får en lindrigare form av sjukdomen. Detta gällde till exempel personal på sjukhuset som drabbades. Dessa personer tycks heller inte ha fört smittan vidare.

– Vad vi vet var den aktuella patienten inte vaccinerad. Men vi följer förstås de mässlingsfall vi har noggrant, och tittar på diagnostiken noggrant, säger Maria Rotzén Östlund.

Tidiga tecken på mässling är hög feber, förkylningssymptom, torrhosta och röda ögon.

FOTNOT: Datumet den 28 juli är korrigerat. Uppgiften om att patienten skulle ha besökt akutmottagningen den 30 juli var felaktig och är ändrad på Region Stockholms hemsida.

Relaterat material

Smittspårning efter upptäckt mässlingsfall

”Det är genant att folk dör av mässling i EU”

Enklare att avgöra smittorisk vid mässling

Mässling i Europa skördade 72 liv

SARA HEYMAN, DAGENS MEDICIN/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev