Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Mässlingutbrott sprids till Sverige

Publicerad: 2 mars 2015, 06:53

Ett första fall av mässling i Sverige med koppling till det stora utbrottet i Europa har nu bekräftats. Sjukvården i Göteborg och södra Bohuslän uppmanas till extra vaksamhet.


Personen, som var ovaccinerad, smittades under en resa i Tyskland, uppger Smittskydd Västra Götaland. Där uppmanar man nu sjukvårdsmottagningarna i Göteborg och södra Bohuslän att vara extra vaksamma eftersom ytterligare personer kan insjukna och söka akutvård de närmaste dagarna.

– Det var helt förväntat att vi skulle få fall även här. Är man inte vaccinerad och hamnar på flygplatser eller i stora folksamlingar i exempelvis Europa eller USA löper man stor risk att drabbas, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Men han bedömer risken för ett större utbrott i Sverige som väldigt liten.

– Vaccinationsskyddet i Sverige är mycket högt. Men vi vill att människor ska ”tänka” mässling och på vilket skydd man har.

Enligt Leif Dotevall är svenskar födda 1960 och senare i allmänhet skyddade. Av de barn som föddes 2010 är 98,5 procent vaccinerade mot mässling.

– Det kan finnas några åldersgrupper som fallit mellan stolarna. Man kan vara mottaglig utan att veta om det. Är man det minsta tveksam ska man ta kontakt med sjukvården för att ta en vaccinationsspruta.

Första symtomen är hög feber, skrällande hosta och röda ögon.

– I influensatider kan det vara svårt att känna igen mässling eftersom de rödflammiga hudutslagen kommer först efter två till fyra dagar efter insjuknandet, säger Leif Dotevall.

Sedan början av förra året har 22 000 fall av mässling i sju europeiska stater rapporterats till världshälsoorganisationen (WHO).

Mässling

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Över 90 procent av dem som kommer i kontakt med en sjuk person blir infekterade om de saknar vaccinationsskydd. Den som varit sjuk i mässling har livslång immunitet. Den senaste epidemin i Sverige utbröt 1919 då 43 000 personer insjuknade. Sjukdomen kan leda till komplikationer och kan i ungefär ett per 1 000 fall orsaka akut hjärninflammation, som kan vara dödlig.

Källa: NE

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev