Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Måttbandet som åker i papperskorgen

Publicerad: 7 mars 2013, 10:08

Barnmorskorna Eva Gamberg Axelsson och Anna Wennerstål har tagit fram ett måttband i papper som minimerar risken för bakteriespridning.

Foto: Frida Gamberg

Ett av barnmorskans viktigaste arbetsredskap är ofta färgglatt eller gult, i vaxduksmaterial – och fullt med bakterier. Två barnmorskor har uppfunnit ett mer hygieniskt alternativ.


– Det började för några år sedan med att vi pratade om hur ofräscha de där vanliga mätbanden är. De är ju svåra att rengöra, säger Eva Gamberg Axelsson, barn­morska på barnmorskemottagningen i Alvesta.

Tillsammans med kollegan Anna Wennerstål driver hon ett litet nystartat företag som säljer mätband i papper, certifierade som medicinteknisk produkt. Banden finns i två varianter: en som mäter huvudomfånget på barn och en som mäter gravida kvinnors magar.

Måttbandet används en gång och sedan slängs det. På så vis mini­meras risken att bakterier från huden sprids från en patient till en annan, förklarar Eva Gamberg Axelsson och säger att odlingar på de traditionella plastmåttbanden har visat på bland annat tarm­bakterier som E coli.

– Som barnmorska är man ju nere i badbyxområdet och mäter, säger hon och syftar på momentet symfys-fundusmätning på gravida kvinnor.

Gunnar Kahlmeter, överläkare och verksamhetschef vid kliniskt mikro­biologiskt laboratorium i Växjö, tycker att engångsmåttbanden är en god idé – särskilt i dessa tider när hotet från resistenta bakterier är påtagligt.

– Jag tycker att det är otillbörligt att använda flergångsmåttband som inte kan desinfekteras, både på kvinnor och bebisar. Man kan varken koka dem eller stoppa dem i autoklaven för då smälter de ihop, säger Gunnar Kahlmeter.

Han kan inte minnas att han har hört talas om att utbrott på exempelvis neonatalavdelningar har kunnat kopplas till just måttband. Däremot var ett måttband boven i dramat när två spädbarn smittades och insjuknade i listerios på Central­lasarettet Växjö på 1980-talet – ett fall som Gunnar Kahlmeter var med och nystade upp. De båda barnens huvuden hade mätts med ett måttband som tidigare hade använts på ett barn med listeria­infektion vid födelsen.

– Det är svårt att leda i bevis bakåt vad som orsakar ett utbrott. Vi hade en otrolig tur i det fallet att det var en väldigt speciell bakterie, säger Gunnar Kahlmeter.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev