Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Medel mot herpes ökade inte risken för missbildningar

Publicerad: 24 augusti 2010, 20:00

En ny dansk studie ger lugnande besked om användning av läkemedel mot herpes de första månaderna av en graviditet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Vid herpesinfektioner kan de antivirala läkemedlen aciklovir, valaciklovir och famciklovir användas, även hos kvinnor som är gravida. Men enligt forskare vid Statens Serum Institut i Köpenhamn är det inte klarlagt om användning av dessa läkemedel i början av graviditeten ökar risken för missbildningar.

I en ny studie har de därför gått igenom uppgifter om drygt 837 000 barn som fötts i Danmark mellan åren 1996 och 2008.

Med hjälp av nationella register identifierade forskarna vilka barn som hade missbildningar och vilka som hade mammor som hämtat ut antivirala läkemedel under graviditeten.

Totalt hade 1 804 barn exponerats för något av läkemedlen under graviditetens första tre månader. Av dem hade 2,2 procent någon form av större missbildning, jämfört med 2,4 procent av barnen som inte exponerats. När resultaten justerats för ett flertal faktorer fanns det ingen signifikant skillnad mellan grupperna.

Studien publiceras i tidskriften Jama. Enligt artikelförfattarna är det, så vitt de vet, första gången som frånvaron av samband mellan missbildningar och exponering för antivirala herpesläkemedel tidigt under graviditeten visats i en så stor studie.

De skriver att resultaten bland annat gör det möjligt att ge mer informerade beslut till patienterna. Samtidigt efterlyser de fler studier som utreder ifall dessa läkemedel påverkar risken för missfall och för tidig födsel.

Läs originalartikeln:

Jama 2010; 304 :859-866

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev