Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Medicin skyddar män som har sex med män

Publicerad: 17 oktober 2018, 19:00

Foto: Thinkstock

Att ge förebyggande hivmedicin till män som har sex med män är effektivt, även för en större grupp människor. På ett år minskar antalet nya hiv-diagnoser med en fjärdedel.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenHivStockholms läns landsting

Det är i tidskriften The Lancet som forskare vid University of New South Wales berättar om en undersökning där 3 700 män som har sex med män fick förebyggande hiv-behandling under ett år. Samtliga ansågs löpa stor risk att smittas av hiv. Under det gångna året registrerades 221 hiv-diagnoser i delstaten, att jämföra med 295 diagnoser året dessförinnan, vilket var den lägsta siffran sedan 1985 då delstatens hiv-registrering påbörjades. Under det gångna året blev bara två män smittade av hiv, som båda uppgav att de inte hade tagit behandlingen.

Den förebyggande behandlingen, så kallat preexpositionsprofylax (Prep), består av läkemedel, exempelvis Truvada. Det finns gedigen forskning som visar att behandlingen är effektiv. Risken att smittas minskar med över 80 procent, men hur den påverkar hela grupper av människor, på populationsnivå, har varit mindre känt.

Enligt forskarna var den aktuella studien möjlig tack vare det övervakningssystem av hiv som finns i området, vilket gjorde det möjligt att snabbt dokumentera effekterna. Att medicinen delades ut snabbt till en riktad grupp var också en förutsättning.

– Prep är en mycket effektiv förebyggande behandling om den implementeras jämsides med omfattande hiv-testning och annan behandling, säger en av forskarna bakom studien, Andrew Grulich, till tidskriften.

Förra året gick Folkhälsomyndigheten ut och rekommenderade Prep för personer som löper hög risk att smittas av hiv, något som både de europeiska och amerikanska smittskyddsmyndigheterna samt WHO gjort sedan tidigare.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör behandlingen dock inte ses som en ersättning för kondom, utan som ett komplement.

Läkemedlet ingår i sjukvårdsförmånen och i juli i år beslutade Stockholms läns landsting att börja förskriva det till riskgrupper med fokus på män som har sex med män.

Hiv

Hiv står för humant immunbristvirus, som sakta bryter ner kroppens immunförsvar.

Det finns två varianter, hiv-1 och hiv-2. Båda kan leda till aids. Den som smittats med hiv kan dock verka frisk i upp till tio år.

Hiv sprids mellan människor via blod, sperma och andra kroppsvätskor eller sekret.

Smittan kan exempelvis föras över vid sex, från mamma till barn under en graviditet, förlossning och amning, eller mellan narkomaner som använder samma sprutor.

Det finns inget vaccin mot hiv eller bot mot aids. Däremot kan man sakta ner sjukdomsförloppet med hjälp av så kallade bromsmediciner.

Det säkraste sättet att skydda sig mot hiv är att använda kondom.

Källa: NE

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev