Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Mer än varannan 80-åring på iva överlever

Publicerad: 25 januari 2021, 07:39

Fler covidsjuka äldre än i våras får intensivvård.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Fler äldre får intensivvård på grund av covid-19 nu än i våras. Och mer än varannan 80-åring överlever den tuffa vården.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Intensivvård

 

Avsevärt fler äldre erbjuds sjukhusvård på grund av covid-19 nu än i våras. Både på vanlig vårdavdelning och på intensiven. Under veckorna 49 till 52 skrevs 1 142 personer som var 80 år eller äldre in på sjukhus i Sverige på grund av covid-19, enligt Socialstyrelsens statistik. Av dessa var en klar majoritet, 712 personer, 90 år eller äldre.

Även antalet äldre som vårdas med intensivvård har blivit större, jämfört med i våras, då det fanns farhågor om att personer 80 år eller äldre prioriterades bort, för att på så sätt säkerställa lediga platser – framför allt i Stockholm där trycket på akutmottagningarna var som störst.

Nu, däremot, får alltså betydligt fler 80-åringar intensivvård.

– Det kan vara så att man lärt sig att det lönar sig, eftersom många av de här patienterna faktiskt överlever, säger Sten Walther, överläkare samt Socialstyrelsens expert angående covid-19 och intensivvård.

Mellan den 1 januari och 31 maj avled 60 procent inom 30 dagar av dem som var 80 år eller äldre och som hade vårdats på intensiven på grund av covid-19. Från och med september fram till årsskiftet var motsvarande andel nere på 48 procent.

Det visar statistik från intensivvårdsregistret, som också visar att en stor andel av dessa patienter fortfarande var vid liv även 90 dagar från inskrivningstillfället på intensivvårdsavdelningen.

– Mer än varannan patient som är 80 år eller äldre och som har vårdats på intensiven för covid-19 är alltså fortfarande vid liv efter 30 dagar, och de flesta även efter 90 dagar. Det är inte så dåligt, säger Sten Walther.

Orsakerna till den förbättrade överlevnaden är det ingen som vet. En förklaring kan vara att det är friskare 80-åringar som läggs in i dag, jämfört med i våras. Alternativt att vården har förbättrats.

Johan Nilsson/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Intensivvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev