Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Metaanalys talar till fördel för Tamiflu

Publicerad: 30 januari 2015, 00:01

Enligt en ny omfattande metaanalys minskar influensaläkemedlet Tamiflu sjukdomstiden med cirka ett dygn.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I en tidigare rapport från det välrenommerade Cochrane-institutet  kunde man inte fastställa att läkemedlet Tamiflu (oseltamivir) minskar risken för komplikationer eller sjukhusinläggningar till följd av influensa. Läkemedlet har blivit starkt ifrågasatt, men nu kommer en ny metaanalys med resultat som talar till läkemedlets fördel.

I studien ingår data från nio kliniska prövningar som inkluderar mer än 4 300 patienter. Dessa hade antingen behandlats med Tamiflu för säsongsinfluensa eller fått placebo.

Hos patienter med influensa, som bekräftats i labbtester, minskade snittiden med sjukdomssymtom med drygt ett dygn, från 123 timmar till 98 timmar. Enligt den nya analysen minskade också risken för infektioner i de nedre luftvägarna som krävde antibiotika med 44 procent två dygn efter det att studierna hade påbörjats.

Också sjukhusinläggningar var ovanligare bland dem som hade fått läkemedel och hade laboratoriebekräftad influensa. I den gruppen var det 0,6 procent som lades in på sjukhus, vilket kan jämföras med 1,7 procent bland dem som hade fått placebo.

Men resultaten bekräftade också biverkningar som tidigare varit kända.

Risken för illamående var i absoluta tal 3,7 procent högre och risken för kräkningar var 4,7 procent högre bland de deltagare som fått läkemedel i studierna.

Till skillnad från Cochrane-analysen innehåller den nu publicerade analysen individuella patientdata, vilket har gjort att forskargruppen mer ingående kunnat studera effekterna av användning av läkemedlet.

Sverige har tidigare köpt in stora mängder Tamiflu som beredskap för en pandemi, vilket har kritiserats hårt.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, anser att den nya analysen visar på nyttan på användningen av läkemedlet.

– Jag tycker att den här analysen tar udden av den kritik som funnits mot läkemedlet, säger han till Dagens Medicin.

Studien publicerades i dag, fredag, i tidskriften Lancet. Studieförfattarna skriver i artikelns diskussion att fördelarna med läkemedlet noggrant måste vägas mot risken för illamående och kräkningar.

Läkemedelsföretaget Roche, som tillverkar Tamiflu, har varit med och finansierat studien men har inte deltagit i arbetet med den.

Läs abstract till studien:

Dobsom med flera. Oseltamivir treatment for influenza in adults: a meta-analysis of randomised controlled trials. Lancet. Publicerad online 30 januari.

Relaterat material

Anders Tegnell: Ny Cochranerapport tillför inget nytt

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev