Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Militärens mjältbrandsmiss utredd

Publicerad: 24 juli 2015, 05:44

Prover med aktiva mjältbrandsbakterier har under de senaste tio åren skickats från en militär forskningsanläggning i USA till minst 86 laboratorier i USA och sju andra länder.


Det framgår av Pentagons utredning, som inleddes efter avslöjandet i maj att forskningsprover som skulle ha innehållit döda smittämnen i stället varit aktiva.
Försvarsdepartementets slutsats är att bristande rutiner för att inaktivera och testa smittämnet låg bakom misstagen.

– Hur man än ser det så var det här ett enormt institutionellt misslyckande med ett potentiellt mycket farligt biotoxin, säger biträdande försvarsminister Robert Work.

Fyra militära forskningslaboratorier i USA har delat med sig av mjältbrandsbakterier till andra laboratorier. Syftet har varit samarbete kring att ta fram motmedel för att skydda soldater mot eventuella attacker med mjältbrandssporer.

Eftersom det inom forskarvärlden saknas grundläggande rutiner för att oskadliggöra smittämnet, så har de fyra anläggningarna tagit fram egna rutiner, visar utredningen. Och vid en av anläggningarna, Dugway i Utah, var rutinerna inte tillräckliga. Det är därifrån alla de aktiva proverna skickats.

Ingen människa ska ha smittats men 21 personer som varit i direktkontakt med mjältbrandssporerna har behandlats med antibiotika i förebyggande syfte.

Fakta: Sporer kan överleva länge

Mjältbrand, eller antrax, är en allvarlig infektionssjukdom som orsakas av en bakterie. Bakteriens sporer kan överleva i årtionden, bland annat i jord.
Människor och djur kan smittas. Människor smittas vanligtvis via huden och drabbas då av svåra sår.

Människor kan också smittas genom att andas in sporer och drabbas av svår lunginflammation, men det är mindre vanligt.

Mjältbrandsbakterier har diskuterats som medel för terrordåd och biologisk krigföring. Brev med mjältbrandssporer spreds 2001 i USA och ledde till att fem människor dog. Den misstänkte gärningsmannen tog sitt liv innan han kunde ställas inför rätta.

Källa: NE (TT)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev