måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Miljonbidrag till forskning mot fästingburna infektioner

Publicerad: 4 september 2015, 14:33

Foto: Photos.com

Det skandinaviska nätverksarbetet Scandtickinnovation får 40 miljoner från EU för olika projekt som ska minska infektioner som sprids via fästningar.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Det skandinaviska nätverksarbetet Scandtickinnovation får 40 miljoner från EU för olika projekt som ska minska infektioner som sprids via fästningar.

Region Skåne är en av de elva partners i Sverige, Danmark och Norge som ingår nätverket. Länderna kring Öresund, Kattegatt och Skagerrak har en relativt hög förekomst av Borrelia och även TBE ökar.

–        Vi kommer att använda pengarna till olika typer av forskning för att öka kunskapsläget avseende fästingburna infektioner, både hos människor och djur. Det kommer ge oss en bättre kartläggning av var de infekterade fästningarna finns och om sjukdomarna , säger Katharina Ornstein, verksamhetschef för specialiserad närsjukvård infektion vid Skånevård Kryh till Dagens Medicin.

Utöver hälso-och sjukvårdspersonal deltar bland annat veterinärer och ornitologer. Forskningen kommer att blicka både framåt och bakåt.

–        Vi ska till exempel titta på hjärnhinneinflammationer och ledinflammationer i knän som kan ha orsakats av TBE utan att prover har tagits för det.

Katharina Ornstein och hennes kolleger fick besked om att de beviljats medel i juni.

–        Det var ett hårt jobb, vi arbetade över nio månader på vår ansökan. Men det var det värt, säger hon.

Utöver forskning kommer pengarna även att användas till informations- och utbildningsmaterial till allmänheten.

–        Det behövs mycket kunskap om fästingburna infektioner och ju mer vi vet, desto mer lätthanterlig information kan vi ge. I dag vågar inte en del personer gå ut i skogen av rädsla för smitta.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev