Infektion
Minskad antibiotikaanvändning under pandemin
Publicerad: 21 december 2020, 14:13
Antalet sjukhusinläggningar och besök i öppen specialistvård för behandling av lunginflammation har minskat under pandemin, samtidigt som förskrivningen av antibiotika minskat. Foto: Thinkstock
Antibiotikaanvändningen har minskat under pandemin, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. Samtidigt har förekomsten av allvarliga infektioner inte ökat.
Att förskrivningen av antibiotika var lägre under våren 2020 än under samma period har både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten konstaterat tidigare. Dagens Medicin har bland annat rapporterat om hur förskrivningen till barn minskade i våras.
Enligt ett nytt faktablad från Socialstyrelsen fortsätter den trenden. Under det tredje kvartalet 2020 är minskningen jämfört med samma period föregående år 18 procent. Under andra kvartalet var minskningen större, ungefär 25 procent.
”Minskningen ses i alla åldersgrupper och är störst i åldersgruppen 0-4 år för både kvartal två och tre 2020 jämfört med motsvarande perioder under 2019. Minskningen ses i samtliga regioner, och variationen mellan regionerna är liten”, skriver Socialstyrelsen, som samtidigt kan konstatera att minskningen är mest påtaglig när det gäller luftvägsantibiotika.
Samtidigt tycks inte den minskade förskrivningen ha lett till någon underbehandling som skulle kunnat leda till allvarliga komplikationer. Data från patientregistret tyder snarare på att antalet sjukhusinläggningar och besök i öppen specialistvård för behandling av lunginflammation minskat under pandemin. Detsamma gäller komplikationer relaterade till öroninflammation och halsinfektion. Utvecklingen under 2020 jämförs med motsvarande period 2017–2019.
Detta har enligt Socialstyrelsen troligtvis att göra med den ökade distanseringen i samhället, som lett till minskad smittspridning av luftvägsvirus.
Även antalet patienter som drabbas av blodförgiftning har minskat och när det gäller hjärnhinneinflammation syns i alla fall ingen ökning under pandemin. Antalet fall av urinvägsinfektion med feber har minskat i alla åldersgrupper sedan pandemins inledning.