Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Minskning av antalet covidpatienter på iva

Publicerad: 18 januari 2021, 11:30

Än så länge finns det inget som tyder på en explosiv ökning av smittade i samband med julledigheterna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den senaste tiden har antalet covidpatienter som får intensivvård minskat. Huruvida minskningen bara är en effekt av jul- och nyårsledigheterna återstår att se.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

De kommande dagarna blir avgörande. 

Den så kallade andra vågen bestod inte mestadels av lokala utbrott, som Folkhälsomyndigheten trodde. I stället blev det en smittspridning med en stadigt uppåtgående kurva. Inte minst över antalet smittade och därmed även över antalet patienter som blev inlagda på sjukhus på grund av covid-19.

Nu, däremot, tycks något ha hänt. För sedan en tid tillbaka minskar antalet patienter som blir så svårt sjuka att de behöver intensivvård. Den 6 januari vårdades 389 patienter, men för tillfället ”bara” 344. 45 patienter färre på mindre än två veckor.

Minskningen av antalet iva-patienter kan dock vara en effekt av julledigheterna, varför antalet patienter kan komma att öka igen. Det säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Risken finns att smittspridningen på arbetsplatserna tar fart igen denna eller nästa vecka.

– Vi har ju i regel en till två veckors förskjutning i statistiken när det gäller var vi ser ökningar. Men inkubationstiden kan ju vara så kort som två-tre dagar, säger hon.

Om det blir en kraftfull smittspridning när vi kommer tillbaka till arbetsplatserna, så bör vi alltså kunna utläsa delar av det redan under denna vecka.

 Kan den något lägre inläggningen på iva vara en effekt av julledigheten?

– Där har man ju ännu mer eftersläpning än vad vi har i antalet fall. Och i normala fall så ser vi en nedgång av den här typen av infektioner under julledigheter. Det ska ju då analyseras tillsammans med att alla åtgärder har skruvats åt parallellt med julledigheten. Så det är väldigt svårt att utreda en enskild faktor, tyvärr, säger Karin Tegmark Wisell.

– Än så länge, säger hon, finns det inget som tyder på att vi har fått en explosiv ökning i samband med julledigheterna.

Johan Nilsson/TT

Erika Nekham/TT

Johan Hallnäs/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev