Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Misstänkt fall av ebola i Enköping

Publicerad: 4 januari 2019, 12:08

NY VERSION Akuten vid lasarettet i Enköping har stängts efter ett fall med misstänkt ebolasmitta och spårning av alla som varit i kontakt med patienten pågår.


Ämnen i artikeln:

EbolaRegion UppsalaLasarettet i EnköpingAkademiska sjukhusetRegion ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i Linköping

– Det var ganska många patienter på akuten och mycket personal. Alla är kvar tills vi fått provsvaret, säger Mikael Köhler, chefläkare för Region Uppsala, till Dagens Medicin.

Mannen kom in med ambulans till akutmottagningen med blodiga kräkningar och blodig avföring, som kan vara symtom på ebola. Mannen hade vistats i Burundi och kom hem för tre veckor sedan. I grannlandet Kongo-Kinshasa pågår ett ebolautbrott.

– Det tillsammans gjorde att vi misstänker ebola, säger Mikael Köhler.

Patienten har flyttats till infektionsakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hålls isolerad. Även mannens anhöriga befinner sig på sjukhuset och hålls isolerade, rapporterar TT. Övriga patienter som befann sig infektionsakuten har flyttats eller fått åka hem.

– Vi har också ställt två ambulanser i väntan på provsvar, säger Mikael Köhler till Dagens Medicin.

Sjukhuset håller också på att spåra all personal, anhöriga och andra patienter som kan ha kommit i kontakt med mannen. Akutmottagningen i Enköping hålls stängd tills vidare.

Region Uppsala informerar att provsvar troligen kommer under kvällen.

Om provsvaret visar ebola, vad händer då?

– Vi håller på och utreder det nu. Då blir det en fråga om isolering av de som kommit i kontakt med honom och sanering av lokaler. Vi förbereder också för transport till enheten för högrisksmitta i Linköping, säger Mikael Köhler.

För tre år sedan utreddes en kvinna för ebolasmitta i Sverige. Hon var inte smittad, visade provsvaren senare.

Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Det finns inget godkänt läkemedel mot ebola. Patienter som kommer under vård kan dock få sina symtom lindrade.

– Det finns ett antal vacciner som är under utveckling, och ett av dem har visat ge effekt. Hur det är med de andra vet jag inte. Men inget av dessa är godkända i Sverige eller EU, säger Filip Josephson, klinisk utredare på Läkemedelsverket till TT.

Det skulle vara möjligt att söka särskild licens för det effektiva vaccinet i Sverige, om det skulle behövas i exempelvis en smittspridningssituation. Det är i så fall Läkemedelsverket som beviljar sådana licenser. Men det krävs också att vaccintillverkaren är med på noterna. På samma sätt förhåller det sig med läkemedel mot själva sjukdomen. Det pågår tester av flera olika, bland annat i det eboladrabbade Kongo-Kinshasa.

Ebola är en mycket allvarlig sjukdom i gruppen blödarfebrar, som drabbar kroppens alla organ. Symtom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen. Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar, vilket framförallt innebär en risk för anhöriga och vårdpersonal.

En person måste ha symtom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

Utbrott av sjukdomen förekommer med jämna mellanrum i Central- och Västafrika, ett 20-tal utbrott har beskrivits. Det som drabbade Liberia med omkringliggande länder 2013–2015 är det i särklass största, då över 11 000 människor avled. Viruset upptäcktes för första gången 1976 i Kongo-Kinshasa, som just nu är drabbat av det värsta ebolautbrottet i landets historia. Över 500 människor har smittats under det senaste utbrottet.

Ebolavirus

Ebolavirus är ett RNA virus som tillhör virusfamiljen filovirus som orsakar blödarfeber. I samma virusfamilj ingår Marburgvirus.

Den naturliga värden anses vara fladdermöss, men det är inte helt klarlagt. Virus överförs till människor från dessa fladdermöss. Smittvägen är oftast indirekt via hantering av rått kött från andra infekterade djur. Smittan sprids också mellan människor via infekterade kroppsvätskor.

Inkubationstiden är mellan två dagar och tre veckor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LINDA BERGLUND, KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev