Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Misstänkt virusvariant i Danmark

Publicerad: 29 november 2021, 09:14

”Vi är ett av länderna med den mest omfattande övervakningen av varianter och därför är det inte konstigt att vi hittar fall i Danmark i ett tidigt skede”, säger Fanmarks hälsominister Magnus Heunicke. Arkivbild.

Foto: Nils Meilvang

Två fall av den nya virusvarianten omikron tros ha hittats i Danmark, meddelar Sundhetsministeriet, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

”Myndigheterna har en rimlig misstanke om att vi har de två första fallen av den nya varianten omikron i Danmark. Varianten har upptäckts i PCR-tester för variationer som (smittskyddsinstitutet) SSI gör på positiva prover, och därför har vi snabbt fångat upp varianten. Vi är ett av länderna med den mest omfattande övervakningen av varianter och därför är det inte konstigt att vi hittar fall i Danmark i ett tidigt skede”, säger hälsominister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

Resande från ett antal länder i södra Afrika rekommenderas att isolera sig och fortlöpande testa sig för viruset.

”Vi har nu de första fallen av den nya virusvarianten omikron i Danmark, och därför rekommenderar vi, utifrån en försiktighetsprincip, ett test för alla i samband med inresa från en vistelse i Sydafrika eller de sex grannländerna”, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i ett mejl.

Läs också: Oro över ny virusmutation: ”Inga fall i Sverige”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev