Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Missuppfattning kan ligga bakom vaccinrykten

Publicerad: 26 januari 2021, 10:32

Astra Zeneca hänvisar även till att den brittiska kommittén, som godkänt att vaccinet använts i Storbritannien, stödjer att vaccinet används till äldre.

Foto: Astra Zeneca

Tveksamheter har uppstått kring om Astra Zenecas vaccin kommer att godkännas för personer över 65 år, enligt tyska medier. Nu dementerar tyska hälsodepartementet uppgifterna och säger att det hela berodde på en förväxling.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinAstra Zeneca

Under gårdagen rapporterade flera tyska medier om att EU-kommissionen inte kommer att godkänna Astra Zenecas vaccin för personer äldre än 65 år. Detta för att skyddseffekten bedömdes vara för låg för åldersgruppen.

Enligt tyska Bild understeg skyddseffekten hos Astra Zenecas vaccin tio procent för personer över 65 år, medan uppgifter till tidningen Handelsblatt visar på att skyddseffekten inte var högre än åtta procent. Bägge tidningarna hänvisade till regeringskällor.

Nu dementerar det tyska hälsodepartementet uppgifterna, skriver den tyska sajten Focus. I ett pressmeddelande skriver departementet att det kan handla om en missuppfattning. Siffran åtta procent syftar på andelen deltagare i effektivitetsstudien som var mellan 56 och 69 år gamla, inte på hur starkt skyddet är.

”Fullständigt inkorrekta” uppgifter

Uppgifterna från tyska medier har även kraftigt tillbakavisats av Astra Zeneca som kallar dem ”fullständigt inkorrekta”, rapporterar Reuters.

Läkemedelsbolaget hänvisar även till att den brittiska kommittén, som godkänt att vaccinet använts i Storbritannien, stödjer att vaccinet används till äldre. Blodanalyser från äldre har i studier visat på ett stärkt immunförsvar av vaccinet, enligt det svensk-brittiska bolaget.

Baseras på små grupper

Enligt tidigare rapporter har Astra Zenecas vaccin en genomsnittlig effekten på 70 procent.

– Men med 70 procent syftar man på genomsnitt för hela gruppen. Nu pratar man om de 9 till 12 procenten som är över 65 år. För yngre har man sett ett åttioprocentigt skydd, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, till TT.

– Det är väldigt färska data, som baserats på väldigt små grupper. Det kan också påverka, tillägger han.

Påverkar inte vaccinationsstrategin

Den svenska vaccinationsstrategin skulle oavsett inte påverkas om vaccinet inte godkändes för personer över 65 år, enligt Ali Mirazimi.

– Astra Zeneca har väldigt fina data när man tittar på personer under 65 år. För gruppen som är äldre än 65 har vi redan skrivit kontrakt med Pfizer/Biontech och Moderna som har jättefina data för äldre.

Trots att Astra Zenecas vaccin inte hunnit godkännas i EU har det tidigare rapporterats om att läkemedelsbolaget har problem med att leverera de mängder i vaccin som EU betalat förskott på. EU-kommissionen har uppmanat Astra Zeneca att hitta lösningar för att skynda på vaccinleveranserna.

Ella Käck/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinAstra Zeneca

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev