Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Mjölksyrebakterier kan rädda liv i intensivvården

Publicerad: 6 november 2008, 09:56

Mjölksyrebakterier kan rädda liv i intensivvården

Foto: Foto: Photos.com

Mjölksyrebakterier fungerar lika bra som vanlig antiseptikaa mot lunginflammation. I alla fall hos patienter i respirator. Det visar en svensk studie som nu får internationell uppmärksamhet.


Patienter som vårdas i respirator riskerar att få en speciell typ av lunginflammation. Normalt förebyggs risken med att patientens mun penslas med klorhexidin, som är ett antiseptikum. Men enligt en svensk studie som genomförts på 50 patienter i respirator vid Universitetssjukhuset i Lund, fungerar vanliga mjölksyrebakterier minst lika väl att applicera i munhålan, uppger Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1.

Mjölksyrebakterien Lactobacillus plantarum 299, som använts i studien, förekommer normalt i munhålan. Den finns också i syrade mejeriprodukter och i surkål.

Eftersom bakterien, till skillnad mot kemiskt framställd antibiotika, förekommer naturligt hoppas forskarna på färre sidoeffekter. Bakterier som orsakar lunginflammation kan bli resistenta mot klorhexidin och klorhexidin kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Studien har publicerats i medicinska tidskriften Critical Care, och är i dag omskriven i brittiska BBC. Om resultaten står sig i vidare studier, hoppas forskarna att upptäckten kan rädda liv.

– Ja, om man drabbas av lunginflammation när man ligger i en respirator ökar risken att dö med det dubbla, säger huvudförfattaren Bengt Klarin till Vetenskapsradion.

Bengt Klarin är narkosläkare vid Universitetssjukhuset i Lund, och disputerade i ämnet anestesiologi och intensivvård vid Lunds Universitet den 25 oktober.

Läs abstract från Bengt Klarins avhandling

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev