Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Mobiltelefoner vapen i kriget mot tbc

Publicerad: 7 september 2014, 19:40

ERS 2014 Hur kan bördan av tuberkulos minska genom rökstopp och genom att övervaka patienter med mobiltelefoner? De frågorna stod i centrum för ett symposium under söndagen på den europeiska lungkongressen ERS i München.


Runt 1,3 miljoner människor i världen dör årligen av tuberkulos. En faktor som bidrar till epidemin är att många patienter inte tar sina mediciner som de ska, något som i sin tur leder till utveckling av resistens hos bakterierna och ännu mer svårbehandlade infektioner .

På symposiet presenterades aktuell forskning om hur ny informationsteknik kan öka följsamheten till behandlingen. Mest spännande var en presentation av den moldaviske läkaren Valeriu Crudo, som lett ett WHO-stött projekt i sitt hemland.

Där utrustades över tusen patienter med speciella pillerburkar som skickade signaler till vederbörandes mobiltelefon varje gång de öppnades. Signalen skickades sedan vidare till sjukhuskliniken där personalen återkom till patienten ifall denna misstänktes ha hoppat över någon dosering.

De helt färska resultaten är positiva, enligt Valeriu Crudo.

– Behandlingen lyckades i 88,6 procent av fallen. Motsvarande siffra bland patienter utanför programmet är 75,7 procent. Framför allt fick vi ner andelen patienter som avbröt behandlingen från 7,8 till 2,4 procent, sade han på symposiet.

När det gällde rökningens roll i tuberkulosepidemin presenterades mycket data på denna.

– Eftersom rökning är så vanligt i stora delar av världen med hög förekomst av tuberkulos är detta en sammantaget viktigare riskfaktor för tuberkulos än till exempel samtidig hiv-smitta och undernäring, sade den schweiziske forskaren och läkaren Jean-Pierre Zellwegger.

Han konstaterade att rökning ökar risken för smitta, ökar risken för att smitta övergår i sjukdom, minskar chanserna för en lyckad behandling och fördubblar risken att sjukdomen leder till döden.

– Här finns absolut en förbättringspotential i hur de mest drabbade länderna använder sig av olika rökavvänjningsprogram. Då får man också en effekt på förekomsten av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som annars gör individen mer sårbar för tuberkulos.

Relaterat material

Så ska tuberkulos utrotas i Sverige

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev