Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Moderat vill låta patienter betala för vaccinering

Publicerad: 18 augusti 2009, 13:23

Det blåser upp till strid om huruvida det ska vara gratis att vaccinera sig mot den nya influensan.


Dagens Medicin rapporterade i fredags att Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd i Stockholm och andre vice ordförande i sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bedömer att SKL kommer att rekommendera landstingen att inte ta ut några avgifter för vaccineringen.

Men nu får hon mothugg av en annan allianspolitiker. Det är Martin Andréasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen och ersättare i sjukvårdsdelegationen inom SKL, som argumenterar för att patienterna ska vara med och betala.

Han betonar att arbetet med själva vaccineringen kommer att kosta stora summor pengar samtidigt som den riskerar att tränga undan annan sjukvård.

– Samtidigt bör man ha i åtanke att en vaccinering mot svininfluensan inte alldeles säkert är någon garanti för att inte insjukna. Att patienterna är med och betalar en del av kostnaderna för vaccineringen i form av patientavgiften är därför rimligt, säger Martin Andréasson, enligt ett pressmeddelande från moderaterna i Västra Götalandsregionen.

Det är på torsdag, den 20 augusti, som SKL:s sjukvårdsdelegation beslutar om rekommendationerna till landstingen kring den nya influensan. Ett beslut som sedan ska bekräftas av SKL:s styrelse dagen efter, fredagen den 21 augusti.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev