Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Modernas vaccin stoppas tillfälligt efter för kall transport

Publicerad: 22 januari 2021, 10:25

Cirka 100 medarbetare på Hudiksvalls sjukhus fick under torsdagen en första dos av det vaccin som sedan visat sig ha transporterats för kallt. Medarbetarna informeras under dagen.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Vaccindoser från Moderna har transporterats i kyltemperaturer under den rekommenderade.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion GävleborgRegion HallandRegion ÖstergötlandRegion DalarnaRegion VärmlandFolkhälsomyndigheten

Den rekommenderade gränsen för vaccinet är – 40 grader. I går kväll meddelade Apoteket AB i Region Gävleborg att vaccinet hade transporterats kallare än så. Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om det kan ha påverkat effekten av vaccinet. 

Vaccindoserna, som är totalt 2 100 till antalet, har levererats till fem regioner: Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland. Samtliga regioner förutom Östergötland har hunnit ge vaccinet i olika omfattning, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

– Vi beklagar det som hänt och betraktar det som olycksfall i arbetet. Vi utgår från att orsaken till den felaktiga hanteringen utreds och att det inte kommer att hända igen. Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.

Region Gävleborg har fått 400 av doserna. Omkring 100 medarbetare på Hudiksvalls sjukhus fick under torsdagen en första dos. De som fått vaccinet ska kontaktas under fredagen. 

Region Östergötlands 500 doser är satta i karantän i väntan på besked om de går att använda, meddelar regionen.

– Ingen i Östergötland behöver oroa sig för detta, eftersom vi inte har använt vaccinet och försatte det i karantän så fort vi informerades, säger Rickard Lundin i den regionala sjukvårdsledningen i ett pressmeddelande.

Apoteket AB har påbörjat en utredning om orsakerna till den felaktiga hanteringen av vaccinet.

Även Region Dalarna har det senaste dygnet drabbats av leveransproblem av Modernas vaccin – då kylkedjan i stället brutits under transporten, rapporterar SVT Dalarna.

Det handlar om 400 doser, varav några redan har getts till personal på intensivvårdsavdelningen i Falun.

Regionens smittskydd ska nu utreda om de doser som redan har getts är verkningslösa på grund av att kylkedjan brutits, enligt regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev