Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Möjligt att enkelt utrota bakteriesjukdom

Publicerad: 20 februari 2015, 12:06

Foto: H. Assé, Cote d'Ivoire

I en ny studie visar en forskargrupp att en tropisk sjukdom, framboesi, i princip är möjlig att utrota genom massbehandling med en oral dos av antibiotika.


Världshälsoorganisationen, WHO, vill att sjukdomen ska utrotas och satte 2012 upp en strategi för att lyckas, den så kallade Morgesstrategin. Mellan 1965 och 1974 gjordes försök att utrota den smittande, smärtsamma och missbildande sjukdomen genom massbehandling med intravenös antibiotika. Initialt gick sjukdomsfallen ner dramatiskt, men smittan spreds därefter igen. Nu gör WHO ett nytt försök att få bukt med framboesi och för att testa den nya strategin har en forskargrupp prövat den i byar i Papua Nya Guinea, där framboesi, eller yaws, varit utbredd.

Framboesi är en kronisk infektion orsakad av treponemabakterien, vilket är samma grupp av bakterier som orsakar syfilis. Sjukdomen sprids vid hudkontakt och orsakar inflammation och sår i huden. Infektionen kan sprida sig i kroppen och även angripa benhinnor och benvävnad. Efter det första skovet följer en symtomfri period som kan vara i flera år, innan symtomen blossar upp igen. Utan behandling får ungefär 10 procent av de smittade handikappande smärtsamma missbildningar av skelettet, framförallt i benen. Även missbildningar av näsan och sprickor i handflator och på fotsulor som gör att man inte kan gå, är vanliga.

I studien massbehandlades cirka 13 000 människor med en oral dos av azitromycin, vare sig man var smittad eller inte. Vid uppföljning efter sex och tolv månader hade antalet smittade minskat drastiskt. Varje halvår följde man upp och behandlade alla nya fall av framboesi.

Efter ett år hade 90 procent av de smittsamma hudutslagen och såren försvunnit, vilket markant minskar risken för smittspridning, enligt forskarna. Däremot såg man också att den 80 procentiga täckningen man hade i studien inte var tillräckligt hög för att stoppa all smittspridning. För att nå WHO:s mål att utrota sjukdomen krävs därför en närmast total behandling av alla i en befolkning. Forskarna såg heller inget tecken på utvecklad resistens i området.

Framboesi finns i tropiska, fuktiga skogsområden i Afrika, Asien, Latinamerika och Stilla havet och på 90-talet uppskattade WHO att cirka 2,5 miljoner människor var infekterade.

Här kan du läsa hela artikeln:
Oriol Mitjá med flera. Mass treatment with single-dose azithromycin for yaws. The New England Journal of Medicine (372) 8, 703-719. 19 feb 2015.

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev