Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Möjligt att massbehandla mot skabb

Publicerad: 10 december 2015, 13:41

Foto: Thinkstock

Det är mer effektivt att behandla alla i en befolkning där skabb sprids än att bara behandla de som fått diagnosen visar en studie från Fiji. Dessutom var tablettbehandling bättre än en salva.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat skabb som en försummad tropisk sjukdom. Skabb orsakas av kvalster och sprids oftast genom direktkontakt. Sjukdomen orsakar svår klåda och i utvecklingsländer är ofta svinkoppor ett resultat av kliande på grund av skabb.

I studien, som är publicerad i New England Journal of Medicine, undersöktes olika metoder för att behandla skabb på tre av Fijis öar. Det testades två olika läkemedel, ivermektin, som ges som tabletter, och permitrin, som är en salva. Men det undersöktes också om det var bättre att behandla alla i en grupp eller bara de som fått diagnosen.

Förekomsten av skabb minskade från 32,1 procent till 1,9 procent hos den grupp där alla behandlades med ivermektin efter ett år. Det kan jämföras med att förekomsten minskade från 36,6 procent till 18,8 procent i gruppen där bara de som diagnosticerats med skabb samt dem de varit i kontakt med behandlades med permetrin. I en tredje grupp behandlades alla med permetrin. Där minskade förekomsten av skabb från 41,7 procent till 15,8.

Förekomsten av svinkoppor minskade också i alla grupper, men mest i gruppen som fick ivermektin. Däremot rapporterades fler fall av misstänkta biverkningar för ivermektin, men de var milda och gick över snabbt enligt forskarna.

Forskarna anser att resultaten är lovande, men att metoden behöver utvärderas i större befolkningar och på andra ställen i världen. I studien gavs en andra dos av läkemedlet till de som hade diagnosticerats med skabb, men forskarna påpekar att det kanske är smidigare att även ge den andra dosen till alla i gruppen.

I en ledarartikel uppmärksammas att det i dag inte finns något program inom WHO för hur skabb ska kontrolleras. Om tropiska sjukdomar ska kunna kontrolleras är det viktigt att sådana program integreras med redan existerande folkhälsoprogram, skriver ledarförfattaren.

Parasitläkemedlet ivermektin är en modifierad version av avermektin, som bland annat gav William Campbell och Satoshi Õmura Nobelpriset i fysiologi eller medicin i år. Det är särskilt effektivt mot elefantiasis och flodblindhet.

Läs mer i abstract:

Lucia Romani med flera. Mass Drug Administration for Scabies Control in a Population with Endemic Diseases. New England Journal of Medicine, publicerad online 9 december 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1500987

Relaterat material

”Jag tror att Alfred Nobel skulle ha blivit glad”

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev