Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Motgång för passiv immunisering vid hiv

Publicerad: 9 november 2016, 22:00

Det gick inte att varaktigt dämpa hiv-virusets aktivitet genom att patienter fick en särskild sort av så kallade brett neutraliserande antikroppar, enligt en pilotstudie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Hiv

Trots de nya fynden ser Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet, ändå positivt på konceptet med brett neutraliserande antikroppar som kan blockera flera olika varianter av viruset.

– Jag tror att det kan bli en framtida behandling. Lösningen ligger nog i att kombinera två eller möjligtvis tre olika antikroppar. I tidigare försök på apor har man sett att det ger en bättre effekt, säger han.

Passiv immunisering med brett neutraliserande antikroppar är ett hett område gällande nya behandlingar mot hiv. Antikroppen som utvärderats i studien kallas för VCR01 och angriper särskilda proteiner på hiv-virusets hölje.

En förhoppning är att läkemedelskandidaten ska bli den första långverkande terapin mot sjukdomen. VCR01 ges i form av ett par injektioner under veckovisa intervall. Strategin kan bland annat leda till en bättre följsamhet till behandling, vilket är ett stort problem inom vissa subgrupper av patienter med hiv.

I den nya publikationen har forskare utvärderat effekten av VCR01 genom att sammanfatta resultaten från två kliniska fas 1-studier som innefattade 24 patienter. Samtliga hade kroniska former av sjukdomen och stod på behandling med antiretroviral terapi. Efter en initierande dos med VCR01 fick deltagarna avbryta sin antiretrovirala terapi för att helt och hållet övergå till läkemedelskandidaten.

Det primära utfallsmåttet var att undersöka säkerheten och eventuella bieffekter. Forskarna ville även se om VCR01 kunde förhindra att reservoarer att vilande hiv-virus återigen blev aktiva till följd av att deltagarna slutade med sin antiretrovirala terapi.

Enligt resultaten var säkerhetsprofilen bra. En deltagare fick dock uppsöka sjukhus under studieperioden, men det var i samband med en tidigare historia av blodiga kräkningar.

80 procent av deltagarna i den ena fas 1-studien hade en nedtryckt aktivitet av hiv-viruset under fyra veckor till följd av injektioner med VCR01. I den andra fas 1-studien var motsvarande siffra för patienter på behandling 38 procent.  Detta kan jämföras med kontrollpersoner utan terapin där 13 procent hade en dämpad aktivitet av hiv-viruset efter fyra veckor.

Dock avtog effekten av injektionerna innan åtta veckor hade passerar för samtliga deltagare. En förklaring till fenomenet är att vilande hiv-virus hade utvecklat resistens mot VCR01.

– Det finns mängder av virusvarianter som redan är resistenta mot dessa antikroppar. Men möjligtvis går det att komma runt problemet med flera olika antikroppstyper, säger Anders Sönnerborg.

Majoriteten av patienter var män. Deltagarna hade behandlats med antiretroviral terapi mellan fem till tio år i genomsnitt.

Läs mer i abstract:

■ KJ Bar med flera Effect of HIV antibody VRC01 on viral rebound after treatment interruption. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 9 november 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1608243

Relaterat material

Rökning särskilt farligt för hiv-smittade

Blev "Patient Zero" av misstag

Lovande fynd för ny terapi mot hiv

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hiv

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev