Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

MRSA ökar kraftigt

Publicerad: 21 mars 2016, 06:46

Foto: Thinkstock

Flyktingsituationen fick antalet fall av den multiresistenta bakterien MRSA att öka kraftigt förra året. Men risken för att bakterierna sprids i samhället eller inom vården anses vara liten, enligt en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

MRSA

– På grund av flyktingsituationen rapporterades betydligt fler fall av MRSA under förra året, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Infektion av meticillinresistenta gula stafylokocker, MRSA, som är motståndskraftig mot flera sorters antibiotika, är en anmälningspliktig smitta enligt smittskyddslagen. Att bära på bakterien innebär inte någon ökad sjukdomsrisk i sig, men vid sjukdom kan bakterien resultera i svårbehandlade infektioner. Bakterien kan även infektera andra patienter.

Under förra året upptäcktes sammanlagt 3 882 MRSA-fall, vilket var en ökning med drygt 30 procent jämfört med året dessförinnan.

– Många flyktingar genomgår en hälsoundersökning, men de är också människor som oftare har anledning att söka sjukvård. Vi provtar alltså mer, vilket gör att vi också upptäcker fler fall. Dessutom är MRSA vanligare i de flesta andra länder än i Sverige och norra Europa, säger Malin Grape.

Trots det bedömer myndigheten att risken för smittspridning ute i samhället är liten.

– Vi har gjort en analys där vi har tittat på en rad olika saker, bland annat smittsamheten, smittvägar och tillgänglig behandling. Den sammanvägda analysen visar att risken för en vidare spridning i befolkningen är låg.

Vad gör ni nu?

– Vi fortsätter med att provta och övervaka samt vidtar hygienåtgärder när dessa patienter söker vård.

Någon ökad smittspridning av MRSA på sjukhus har inte setts, i samband med ökningen av antalet flyktingar.

– Det är skönt för det är ju framför allt det man är orolig för, att den här bakterien ska komma in i vården, säger Malin Grape.

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

MRSA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev