Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

MRSA resistenta mot linezolid

Publicerad: 29 oktober 2008, 14:39

Nu kommer uppgifter om att meticillinresistenta gula stafylokocker, MRSA, utvecklat resistens även mot linezolid, ett antibiotikum av nyare slag.


Vid den amerikanska konferensen för infektionsmedicin, ICAAC-IDSA, som avslutades i går, tisdag, presenterade läkaren Miguel Sanchez från Madrid ett utbrott av linezolidresistenta MRSA-bakterier i somras.

Tolv patienter vid intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset Clinico San Carlos drabbades av tre varianter av MRSA, som alla visade sig vara resistenta mot linezolid. Hälften av patienterna dog, dock inte på grund av MRSA-infektionen utan av de sjukdomar de hade från början.

Enligt Miguel Sanchez har tidigare enstaka fall av linezolid-resistenta MRSA-bakterier rapporterats, men inga fall som påverkat en hel avdelning.

Det visade sig dock att andra antibiotika var effektiva mot bakterierna, bland annat vancomycin och tigecyklin.

Ett resultat av MRSA-utbrottet på Clinico San Carlos var att läkarna blivit mer restriktiva med att använda linezolid. Användningen gick ner från 202 dagsdoser i april till 25 doser i juli.

Linezolid godkändes 2002 och tillhör den nya antibiotikaklassen oxazolidinoner. Enligt Läkemedelsverket ses detta antibiotikum som särskild värdefullt när det gäller att behandla grampositiva bakteriella infektioner där det kan finnas resistens mot andra typer av antibiotika.     Rapport presenterad på Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy-Infectious Diseases Society of America den 28 oktober.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev