Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

MRSA sprids utanför vården

Publicerad: 26 juli 2007, 14:22

De flesta som smittas av MRSA i dag smittas utanför vården. Många är unga och i övrigt friska personer.


Tidigare har MRSA, meticillinresistenta gula stafylokocker, främst ansetts vara ett problem bland äldre och försvagade personer som vårdas på sjukhus eller inom äldreomsorgen. Men i dag sker smittspridningen främst ute i samhället, skriver Svenska Dagbladet.
– Det handlar om en ny epidemi, eller en epidemi i epidemin. De flesta av de nya fallen är unga, tidigare friska personer som dyker upp på vårdcentraler med svårläkta bölder eller sår, utan att tidigare varit i kontakt med vården, säger Johan Struwe, överläkare på avdelningen för epidemiologi på Smittskyddsinstitutet, till tidningen.

Förra året anmäldes totalt 1057 fall av MRSA i Sverige, varav 618 smittats här i landet. Av dem hade 155 smittats i sjukvården och 361 ute i samhället. I 102 av fallen var det oklart hur de smittats. Övriga 439 hade smittats utomlands, majoriteten av dem utanför vården.
Trenden är densamma i hela västvälden och särskilt i USA, där motståndskraftiga bakteriestammar hittats bland annat på fängelser, militärförläggningar och bland idrottsutövare med tät kroppskontakt.
–Vi kan inte utesluta att smittan sprids på gym eller i simhallar. Därför är det extra viktigt med bra hygienrutiner på dessa ställen, till exempel att torka av redskap med sprit, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, till SvD.
Men orsaken till denna nya, så kallade samhällsrelaterade smitta är fortfarande oklar, liksom hur stor smittsamheten är.
– Det är ett bekymmer där vi fortfarande inte kommit fram till vilka motåtgärder vi ska vidta, säger Johan Struwe

Läs fler artiklar om MRSA:

Två spädbarn MRSA-smittade i Blekinge 

Grekisk mygga låg bakom svår pneumoni

Ny antibiotika blir inget vasst vapen mot MRSA

Resistenta bakterier smittar trots städning 

Isolering hindrade inte MRSA-smitta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev