Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Multiresistenta bakterier sprids vidare i Varberg

Publicerad: 25 november 2008, 11:55

Hittills har cirka 30 personer smittats av de resistenta bakterierna VRE på Sjukhuset i Varberg. Sjukhuset räknar med att fler kan bära på smittan.


Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Bakterierna VRE, vancomycinresistenta enterokocker, är bland annat motståndskraftiga mot antibiotikan vancomycin. I dagsläget har sjukhuset kännedom om att 29 personer har smittats. Ytterligare tre personer misstänks bära på bakterierna men än så länge har ingen insjuknat.

Samtliga personer som smittats har en koppling till två av avdelningarna på Sjukhuset i Varberg. De aktuella avdelningarna hålls nu stängda till dess att de har sanerats och bakterierna är borta.

Sjukhuset meddelar att det har fått in 90 procent av alla provsvar och chefläkaren Carina Forsberg räknar därför med att fler personer kan ha smittats.

– Jag tror att kulmen är nådd men jag tror inte att vi har fått in alla positiva svar än. Vi fortsätter att odla patienter som läggs in och patienter som går hem. Det gör att vi under lång tid framöver kan hitta ströfall med positiva patienter, säger Carina Forsberg till Sveriges Radio Halland.

Förutom att utbrottet ska lex Maria-anmälas kommer sjukhuset att göra en egen utredning.

Relaterat material

Spridningen av resistenta tarmbakterier ökar i Varberg

Stort VRE-utbrott i Varberg

Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev