Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Muterat virus oroar experter

Publicerad: 1 december 2009, 16:01

Vaccinet fungerar ”antagligen” inte på en muterad variant av svininfluensan som upptäckts i Ukraina, enligt brittiska experter.


Mutationer som gör att svininfluensaviruset A(H1N1) når längre ner i lungorna har upptäckts i Norge, Ukraina, Brasilien, Japan, Mexiko samt USA, skriver New York Times.  Enligt Keiji Fukuda, chef för influensarådgivningen vid Världshälsoorganisationen, WHO, är det svårt att bedöma hur hotfulla de är.

Enligt WHO måste man först avgöra om dessa mutationer – som förkortas D222G och D225G – blir vanligare och hur ofta de leder till svår sjukdom. Hittills har de upptäckts hos både milda och svåra fall.

Enligt Britain´s National Medical Laboratory skulle svininfluensavaccinet ”antagligen” inte fungera så bra mot ett av dessa isolat, ett prov från Ukraina.

Enligt doktor Fukuda muterar influensavirus så snabbt att det nästan är lönlöst att rapportera om dem. Han liknar det vid att ”rapportera om väderomslag”.

Maria Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet, har tidigare sagt att just mutationer som gör att viruset når längre ner i lungorna utgör ett hot mot dagens relativt stabila situation, eftersom en sådan mutation skulle kunna resultera i fler svårt sjuka.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev