måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Myggfälla nytt vapen mot malaria

Publicerad: 18 augusti 2016, 06:22

Anthony Mutai Kibet, till vänster, och Bruno Otieno undersöker remsor med luktämnen i en myggfälla. Själva fällan syns till höger. Foto: Alexandra Hiscox

Massanvändning av myggfällor kan bli nästa metod för att minska bördan av malaria. En ny pilotstudie i Kenya visar att detta kan minska spridningen av parasiten.

Ämnen i artikeln:

Tropiska sjukdomarBarnsjukdomarMalaria

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– En av fördelarna är att fällor inte innehåller insektsmedel, så vi har ett nytt verktyg för malariakontroll utan att de innebär någon risk för resistensutveckling mot insekticider, säger Alexandra Hiscox vid Wageningens universitet och forskningscenter i Nederländerna.

Hon är en av forskarna bakom studien som nyligen publicerades i tidskriften Lancet.

Forskarna utvärderade att sätta ut myggfällorna i slumpmässigt utvalda områden på Rusingaön i Victoriasjön. Apparaterna sattes ut utanför invånarnas hus och alltid som komplement till insektsmedelimpregnerade sängnät, vilket i dag är en standardmetod mot malaria.

Fällorna sänder ut luktämnen som attraherar myggorna och väl i närheten sugs de in i ett nät där de dör av uttorkning.

Under ett och ett halvt års tid som projektet pågick var andelen parasitbärare i genomsnitt 24 procent i de områden som haft myggfällor, jämfört med 35 procent i områden utan myggfällor. Forskarna såg också en effekt på insjuknande i malaria med feber, men antalet sådana fall var generellt lägre än förväntat så det resultatet var inte statistiskt säkerställt.

Alexandra Hiscox och hennes kollegor tycker att resultaten är lovande. De hoppas nu att metoden kan vidareutvecklas. Men i dagsläget finns det nackdelar, som att fällorna är dyra och kräver strömförsörjning. Dessutom måste luktämnena inuti fällorna bytas tämligen ofta, samtidigt som de främst fungerar för vissa arter av malariamyggan.

I framtiden tror forskarna att tekniken skulle kunna användas mot andra myggöverförda sjukdomar som dengue och zika.

Läs abstract till studien

Tobias Homan med flera. The effect of mass mosquito trapping on malaria transmission and disease burden (SolarMal): a stepped-wedge cluster-randomised trial. Lancet, publicerad online den 9 augusti 2016. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30445-7

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev