Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Myndighet vill vaccinera flera

Publicerad: 11 februari 2016, 07:10

Gamla, sjuka, knarkare, män som har sex med män, invandrare och gravida. Betydligt fler borde erbjudas gratis vaccinationer, tycker Folkhälsomyndigheten som utarbetat ett förslag som vem som helst kan tycka till om.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I dag erbjuder det allmänna vaccinationsprogrammet gratis vaccinationer till barn. Men nu vill Folkhälsomyndigheten utvidga denna satsning med ett särskilt vaccinationsprogram som riktar sig till specifika riskgrupper av både vuxna och barn.

– Om det blir ett särskilt program blir det likadant i alla landsting. Det blir mer jämlikt och eftersom vaccinationerna i så fall blir gratis kan vaccinationstäckningen öka. Eftersom dessa vaccinationer måste registreras får vi dessutom en bättre uppföljning och kvalitetssäkring, säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Enligt förslaget ska alla som är 65 år eller äldre erbjudas gratis vaccin mot vanlig säsongsinfluensa. Det ska även kvinnor som är gravida i andra eller tredje trimestern eller tillhör en definierad riskgrupp. I dag ser landstingens erbjudanden olika ut i olika landsting.

Vidare bör personer med nedsatt immunförsvar erbjudas pneumokockvaccin, medan barn med familjeursprung i länder med hög förekomst av tuberkulos bör få vaccin mot tuberkulos. Män som har sex med män, däremot, och injektionsmissbrukare bör få vaccin mot hepatit B.

– Tanken är att skydda grupper med hög risk att få infektioner och/eller att utveckla svår eller allvarlig sjukdom, säger Adam Roth.

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev