Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Myndigheter skiftar fokus i kampen mot svininfluensan

Publicerad: 15 juli 2009, 08:31

Myndigheter skiftar fokus i kampen mot svininfluensan

Foto: A(H1N1)-viruset.

De svenska myndigheterna ger upp kampen för att begränsa spridningen av svininfluensan. Nu läggs fokus på att mildra effekterna. (Ny version 11.16)


Enligt den senaste officiella sammanställningen finns 187 bekräftade fall av svininfluensa fördelade på 17 län i Sverige. Efter att ha samrått med landstingens smittskyddsläkare har Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet beslutat att byta strategi. Nu skiftas fokus från att minimera smittspridningen till att lindra effekterna.

– Förändringen innebär att sjukvården riktar provtagning, behandling och förebyggande åtgärder mot personer i riskgrupperna, det vill säga dem som riskerar att bli svårast sjuka eller dö samt mot de personer som vårdar eller står i nära kontakt med dessa personer, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Till riskgrupperna räknas personer med kronisk lungsjukdom, kronisk hjärt-kärlsjukdom, svårinställd diabetes, nedsatt immunförsvar, neuromuskulära sjukdomar och hiv. Gravida, barn med vissa kroniska sjukdomar och barn under två år ingår också.

Förändringen innebär även att anmälningsplikten begränsas till fallen där drabbade patienter vårdas på sjukhus. Läkarna uppmanas att vara restriktiva med antivirala läkemedel och bara skriva ut dem till patienter ur riskgrupperna.

Personer utanför riskgrupperna som tror att de blivit smittade bör hålla sig hemma om de inte är allvarligt sjuka, enligt myndigheternas nya råd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev