Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Myndigheternas råd om medfött hjärtfel och antibiotikaprofylax spretar

Publicerad: 30 oktober 2014, 11:08

Foto: Thinkstock.

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer säger en sak – Socialstyrelsens nationella riktlinjer en annan.


Ett tandläkarbesök i Östergötland visar att de svenska vårdmyndigheterna inte alltid drar år samma håll. Det handlar om en patient med ett medfött hjärtfel som genomgår ett tandingrepp och där tandläkaren anser att det inte är nödvändigt med antibiotikaprofylax.

Tandläkaren grundar bland annat sitt beslut på Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer om antibiotikaprofylax i tandvården. Rekommendationerna för patienter med medfött hjärtfel säger att antibiotika ska användas med försiktighet.

Patienten drabbas dessvärre av en infektion och anmäler därför händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

När Ivo utreder ärendet blir det tydligt att patienten, enligt sin hjärtklinik, ska ha antibiotikaprofylax. Hjärtkliniken grundar bland annat sitt beslut på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård som också har ett särskilt avsnitt som tar upp antibiotikaprofylax för patienter med medfött hjärtfel som ska genomgå tandingrepp.

Ivo lägger ner ärendet och konstaterar att de båda myndigheterna har rekommendationer och riktlinjer som i vissa avseenden strider mot varandra och skriver:

”Ansvaret för den här frågan åligger i första hans Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.”

De båda myndigheterna har nu uppmärksammats om detta av Barbro Isaksson, chefläkare i Landstinget i Östergötland. Enligt henne är det uppenbart att det finns en diskrepans mellan myndigheternas rekommendationer och riktlinjer.

– Ja, precis. Och det var därför jag skrev det här brevet till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, för att de ska komma överens.

Relaterat material

Myndigheterna försöker reda ut antibiotikaråd

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev