Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

När antibiotikaprofylax slutade att ges ökade antalet fall av endokardit

Publicerad: 19 november 2014, 10:04

År 2008 infördes mycket strikta restriktioner vad gäller antibiotikaprofylax vid tandingrepp i Storbritannien. Forskare kopplar nu detta till en ökning av antalet fall av infektiös endokardit, eller hjärtklaffsinfektion, i landet.


– Vi ser ett samband, men vi kan inte säga om minskningen av antibiotikaförskrivning verkligen har orsakat ökningen av endokardit, sade Martin Thornhill, vid University of Sheffield, under presskonferens på tisdagen.

Han hoppades att studien ändå kan addera lite mer  evidens till den omdebatterade frågan om nyttan med antibiotikaprofylax vid tandingrepp.

Eftersom det inte finns några som helst bevis för att sådan profylax har effekt har man i Sverige och många andra länder slutat med att erbjuda behandlingen förutom till patienter med hög risk för endokardit, till exempel de med existerande klaffsjukdom eller medfödda hjärtfel. I Storbritannien gick man dock ett steg längre och slutade rekommendera behandling även till högriskpatienter.

Martin Thornhill och hans kollegor beräknar nu att fram till mars 2013 hade 35 fler fall av endokardit inträffat varje månad, jämfört med om den tidigare trenden fått fortsätta innan de nya rekommendationerna trädde i kraft. Ökningen har skett både hos personer med låg och hög risk för endokardit.

Martin Thornhill betonade att man inte har kunnat undersöka om ökningen av endokardit finns både bland individer som de facto fått antibiotikaprofylax eller inte fått behandlingen.

Med anledning av resultaten, som också publiceras i tidskriften Lancet, kommer man nu i Storbritannien se över om rekommendationerna ska ändras.

Men att det verkligen skulle finnas ett orsakssamband är mycket tveksamt, enligt Dhruv Kazi vid University of California i San Fransisco, som inbjudits av organisationskommittén att diskutera fynden.

Under presskonferensen pekade han bland annat på att det skett en samtidig ökning av alla typer av sjukhusinläggningar i Storbritannien under den aktuella perioden, varför inte ökningen av endokarditer skulle sticka ut.

– Det finns heller inga andra indikationer från andra håll i världen att det skett en ökning av endokardit när man begränsat förskrivningen av antibiotikaprofylax, sade han på presskonferensen.

Läs abstract till studie i Lancet.

 

Relaterat material

Myndigheter ger svar om antibiotikaråd

Myndigheterna försöker reda ut antibiotikaråd

Myndigheternas råd vid medfött hjärtfel spretar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev