Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nästan alla blev botade från hepatit C

Publicerad: 15 april 2014, 10:30

Nya studier som presenteras i samband med den internationella leverkongressen i London visar på mycket bra effekt av en ny generation antivirala läkemedel mot kronisk hepatit C.


Ämnen i artikeln:

Hepatit

Texten är uppdaterad 17 april kl 8.35 med kommentar av Ola Weiland.

Resultaten är de senaste i raden som pekar på att många fler patienter kan botas med den nya typen av läkemedel, jämfört med dagens interferonbaserade behandling som dessutom har betydligt värre biverkningar.

Det handlar bland annat om företaget Abbvies trippelkombination av nya läkemedel. Bland 380 patienter med skrumplever, cirrhos, som lottades till antingen 12 eller 24 veckors behandling med trippelkombon tillsammans med det redan godkända läkemedlet ribavirin läkte infektionen ut hos 92 respektive 96 procent av patienterna.

Forskarna jämför de här siffrorna med 47 procent, vilket är den andel av den aktuella patientgruppen som enligt forskarna blir botade av en äldre typ av behandling, baserad på interferon, ribavirin och proteashämmaren telaprevir.

Samtliga patienter i studien hade infektion av hepatitvirus av genotyp 1, som historiskt sett anses vara den mest svårbehandlade varianten av hepatit C. En del av patienterna hade fått tidigare behandling utan att få tillräckligt bra svar.

– Resultaten är grymt bra. Det här är den första studien där man exklusivt testat de nya behandlingarna på patienter med skrumplever, vilket normalt gör utläkning svårare. Men här ser vi att nästan alla patienter blir botade, även om de hade en förhållandevis lindrig levercirrhos, säger Ola Weiland, professor och överläkare vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I en annan studie undersöktes effekten av företaget Gileads kombination av läkemedlen sofosbuvir och ledipasvir bland patienter som tidigare inte blivit botade av interferonbaserad behandling. Samtliga deltagare hade infektion av genotyp 1 av viruset och några hade skrumplever.

Deltagarna lottades till behandling av olika längd med eller utan tillägg av ribavirin. Lägst andel botade, 94 procent, sågs bland dem som fått 12 veckors behandling utan ribavirin. Högst andel botade, 99 procent, sågs bland dem som fått 24 veckors behandling med ribavirin.

I en tredje studie med snarlikt upplägg undersöktes patienter som inte tidigare fått behandling. Här var andelen botade med sofosbuvir och ledipasvir generellt sett något bättre än i studien med patienter som fått tidigare behandling.

– Även de här resultaten är fantastiskt bra. Hos en del patienter utan cirrhos räckte de med åtta veckors behandling för att infektionen skulle läka ut. Det ska jämföras med att det tidigare behövdes upp 48 till 72 veckors behandling för att genotyp 1-infektioner skulle bli botade, säger Ola Weiland.

Av de nya läkemedel som undersöktes i studierna är det bara sofosbuvir (Sovaldi) som än så länge blivit godkänt inom EU.

Läs abstract till studierna:

Fred Poordad med flera. ABT-450/r–Ombitasvir and Dasabuvir with Ribavirin for Hepatitis C with Cirrhosis. New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 april 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1402869
Nezam Afdha med flera. Ledipasvir and Sofosbuvir for Previously Treated HCV Genotype 1 Infection. New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 april 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1316366
Nezam Afdha med flera. Ledipasvir and Sofosbuvir for Untreated HCV Genotype 1 Infection. New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 april 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1402454

Läs även blogg: Se här, nya läkemedel som botar svårt sjuka patienter!

Relaterat material

Ny hepatitkombo var bra

Ny ”hörnsten” i behandlingen av hepatit C

Sverige får råd om icke godkänd behandling

Nytt läkemedel botade hepatit C

Simeprevir får klartecken

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev