Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nästan sex av tio har fått tredje dosen

Publicerad: 24 februari 2022, 14:30

Kommande veckor ska det nya, proteinbaserade, vaccinet Nuvaxovid tas i bruk.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Intresset för att vaccinera sig avtar, enligt Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 4 879 284 personer i Sverige, 18 år och äldre, fått en tredje dos covidvaccin, vilket motsvarar 59,1 procent av befolkningen i den åldersgruppen.


Ämnen i artikeln:

VaccinCovidvaccinAnders TegnellToppnyheter infektionToppnyheter

I åldersspannet från tolv år och uppåt har totalt 7 579 223 personer fått minst två vaccindoser, motsvarande 84,3 procent av befolkningen i åldersgruppen. Siffrorna baserar sig på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

– Intresset för att vaccinera sig har successivt avtagit och nu är vi nere på under 200 000 per vecka, säger Anders Tegnell vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Kommande veckor ska det nya, proteinbaserade, vaccinet Nuvaxovid tas i bruk. Det är godkänt från 18 år, ska ges i tvådosintervall med tre veckors mellanrum och har i studier visat ge ett 90-procentigt skydd mot covid-19.

– Novavax (nuvaxovid) är i paritet med mRNA-vaccinerna, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket.

Vad gäller scenarion framåt säger Tegnell att ”vi räknar med att det kommer ligga kvar på samma låga nivåer över vår och sommar”.

Så här långt har totalt 17 083 smittade personer avlidit under pandemin, enligt Folkhälsomyndigheten.

Utvecklingen vad gäller vårdläget i landet går åt rätt håll enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

– Men vi ligger fortfarande på väldigt höga nivåer. Belastningen är ojämn över landet. Åtta regioner bedömer att det kommer bli en försämring de kommande två veckorna, säger Nilsson Carlsson.

Ett flertal regioner ligger under 10 procent ledig kapacitet vad gäller intensivvårdsplatser.

– Vi ser en viss förbättring och det är bra, och de flesta blir inte så sjuka som man blev tidigare. Det gör att det känns något bättre i verksamheterna. Men också här är det väldigt stora skillnader över landet, säger Iréne Nilsson Carlsson. 

Läs också: Många avbokade vaccination på grund av covid 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev