Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Nattklubbandet i Luleå gick ner då svininfluensan härjade

Publicerad: 1 oktober 2010, 09:47

Nattklubbandet i Luleå gick ner då svininfluensan härjade

Foto: Foto: Photos.com

En plötslig nedgång av klamydiafallen i Norrbotten kan kopplas till att nattklubbsbesöken minskat i Luleå på grund av svininfluensan, enligt en ny studie.


Under perioden november 2009 till juli 2010 minskade det månatliga insjuknandet i klamydia i Norrbotten med 37 procent jämfört med perioden januari 2008 till oktober 2009.

I en ny studie har smittskyddsläkaren Anders Österlund nu analyserat möjliga orsaker till denna nedgång.

Han utesluter bland annat att minskad testning för klamydia och att minskat antal sexpartners bland bekräftat smittade skulle ha samband med nedgången.

I stället är den troligaste förklaringen att antalet sociala kontakter bland unga generellt sett minskat under perioden på grund av den då aktuella pandermiska influensan A(H1N1).

Denna slutsats kommer Anders Österlund fram till efter att ha granskat antalet besökare på den mest populära nattklubben i Luleå och funnit att dessa minskat med 15 procent under perioden då klamydia minskade.

Enligt honom finns det ett klart tidssamband mellan den pandemiska influensan, det minskade antalet klamydiafall och de minskade nattklubbsbesöken.

Han konstaterar också att nattklubbsbesöken nu dock är tillbaks på minst prepandemiska nivåer och att klamydiafallen i september 2010 var på samma nivå som innan oktober 2009.

Studien publiceras i tidskriften Eurosurveillance.

Läs hela originalstudien:

Eurosurveillance, publicerad online 30 september 2010.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev