Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Nattklubben kan motivera till hiv-test

Publicerad: 26 juli 2016, 10:14

Foto: Thinkstock

Dåliga öppettider på mottagningar och rädsla för sociala konsekvenser är vanliga skäl till att män som har sex med andra män inte testar sig för hiv. Forskare har undersökt vad som ökar och vad som motverkar motivationen att ta hiv-test.


Ämnen i artikeln:

HivKarolinska institutet

I en studie har Kristina Ingemarsdotter Persson, doktorand vid Karolinska institutet och utredare vid Folkhälsomyndigheten, och hennes kollegor skickat en enkät till personer på Qruiser, ett skandinaviskt nätforum för hbt-personer.

– I tidigare studier om varför man valt att inte hiv-testa sig har forskarna vanligtvis frågat personer som redan har fått hiv om det. Vi ville fråga folk utanför en testsituation, säger hon till Dagens Medicin.

Studien som bygger på 2 373 svar pekar på att tillgängligheten är av mycket stor betydelse.

– Om möjligheter till test finns när man själv är motiverad ökar det chansen. En del personer väljer att inte testa sig för att de har svårt att komma loss under mottagningarnas öppettider. Det är sorgligt att det ska vara så, det borde vara lätt för mottagningar att ha drop-in efter arbetstid, säger Kristina Ingemarsdotter Persson.

Hon framhåller också betydelsen av testmöjligheter där målgruppen finns.

– Alla är inte upplagda för att testa sig på sin klubbkväll, men att möjligheten finns där gör att de påminns och ofta gör det senare.

Ett vanligt skäl till att personer valde att inte att testa sig var att de upplevde att de hade låg risk. Ett annat skäl var rädsla för sociala konsekvenser vid ett positivt svar.

Alla är inte upplagda för att testa sig på sin klubbkväll, men att möjligheten finns där gör att de påminns och ofta gör det senare. – Kristina Ingemarsdotter Persson

– Det kan vara oro för hur kollegor och arbetsgivare skulle reagera eller hur det skulle tas emot av ens partner om svaret blev positivt, säger Kristina Ingemarsdotter Persson.

Studien har publicerats online i Journal of Clinical Nursing och kommer att ingå i ett specialnummer om hbt-hälsa som planeras att ges ut senare i år.

Läs abstract:

Kristina Ingemarsdotter Persson med flera. Motivators and barriers for HIV testing among men who have sex with men in Sweden. Journal of Clinical Nursing. DOI: 10.1111/jocn.13293.

Relaterat material

Grönt ljus för första förebyggande hiv-medlet

Strategin mot hiv ska uppdateras

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

HivKarolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev